sobota, 23 kwietnia 2016

Dbaj o serce


Choroby serca i układu krążenia powodują najwięcej zgonów na świecie. 

Jak podaje Eurostat w Europie, 41% mieszkańców Starego Kontynentu umiera właśnie z powodu tych chorób. Światowe autorytety i najważniejsze międzynarodowe organizacje od lat próbują te liczby ograniczyć, choćby przez odpowiednią dietę.

Choroby takie jak miażdżyca, choroba wieńcowa, czy nadciśnienie tętnicze nie dają we wczesnych stadiach wyraźnych, ostrych objawów. Stąd są nazywane podstępnymi. Nie wykryte wcześnie, czy bagatelizowane prowadzą do zaawansowanych stadiów, w których leczenie jest kłopotliwe dla chorego i często wyłącza go z codziennego życia (hospitalizacja).

Dieta jest znaczącym składnikiem stylu życia w pierwotnym i wtórnym zapobieganiu chorób układu krążenia. Spośród najważniejszych składników diety „najzdrowszej dla serca” należy wymienić: kwas foliowy, którego źródłem są foliany w warzywach i owocach, a jego niedobory powodują ryzyko miażdżycy. Witamina D zawarta w produktach mlecznych i rybach, kwasy omega-3 pochodzące z tłuszczu ryb morskich, które posiadają właściwości przeciwzakrzepowe.

Również herbata, czekolada, wino bogate w flawonoidy i karotenoidy obniżają ryzyko chorób układu krążenia.Sterole roślinne, których źródłem są oleje roślinne i rośliny strączkowe obniżają poziom cholesterolu. 

Jedząc ryby jeden raz w tygodniu (zaleca się 2 razy w tygodniu) obniżamy o 52% ryzyko nagłej śmierci sercowej, w porównaniu do osób spożywających ryby raz w miesiącu lub wcale.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta