30 dag płatów śledziowych w oleju
3-4 ugotowane buraki
3 jajka ugotowane na twardo
1 duża cebula
4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mały słoiczek majonezu
sól
pieprz
szczypiorek
SPOSÓB WYKONANIA:
Ziemniaki, buraki i jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych miseczek. Śledzie osączamy z oleju, kroimy w paseczki, układamy w przeźroczystej salaterce. Cebulę obieramy oraz drobniutko siekamy i obficie posypujemy nią śledzie. Na śledzie układamy starte buraki, coraz cienką warstwę majonezu (pół słoiczka), na buraki kładziemy ziemniaki i ponownie nakładamy warstwę majonezu (pół słoiczka), na końcu kładziemy jajka, które posypujemy solą i pieprzem.
Na wierzchu posypujemy drobniutko posiekany szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz