niedziela, 17 stycznia 2016

Warstwowa sałatka śledziowa.


SKŁADNIKI:


30 dag płatów śledziowych w oleju
3-4 ugotowane buraki
3 jajka ugotowane na twardo
1 duża cebula
4-5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
mały słoiczek majonezu
sól
pieprz
szczypiorek 

SPOSÓB WYKONANIA:


Ziemniaki, buraki i jajka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych miseczek. Śledzie osączamy z oleju, kroimy w paseczki, układamy w przeźroczystej salaterce. Cebulę obieramy oraz drobniutko siekamy i obficie posypujemy nią śledzie. Na śledzie układamy starte buraki, coraz cienką warstwę majonezu (pół słoiczka), na buraki kładziemy ziemniaki  i ponownie nakładamy warstwę majonezu (pół słoiczka), na końcu kładziemy jajka, które posypujemy solą i pieprzem. 

Na wierzchu posypujemy drobniutko posiekany szczypiorek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta