piątek, 8 stycznia 2016

Śliweczki w czekoladzie


SKŁADNIKI:


10 sztuk suszonych śliwek
130 gram gorzkiej czekolady
50 gram masła
2 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego( 7.5 grama)
2 kropelki aromatu rumowego
1 łyżka kwaśnej śmietany

DODATKOWO:


130 gram gorzkiej czekolady do oblania
złote papierki foliowe do zawijania śliweczek w czekoladzie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Masło, połamaną czekoladę rozpuścić w garnuszku postawionym na małym ogniu. Następnie dodać cukier puder i cukier waniliowy(u mnie wanilinowy) i mieszać, aż się cukry połączą z masą czekoladową. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i dodatkowo wlać jeszcze kilka kropelek aromatu rumowego. Masę ostudzić i wstawić na 15 minut do zamrażalnika (co kilka minut mieszać masę). Kiedy masa będzie dosyć twarda wyjąć ją z zamrażalnika. Około łyżkę masy umieścić na ręce rozgnieść na środku ułożyć śliwkę i uformować podłużną kluseczkę. Ułożyć je na tacy dobrze schłodzić aby masa stwardła. Kiedy kulki stwardną oblać gorzką czekoladą, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej (każdego umieścić na widelcu lub patyczku do szaszłyków i polać czekoladą po czym z powrotem umieścić na tacy wyłożonej papierem do pieczenia). 

Po raz kolejny je lekko schłodzić. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta