1 margaryna
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży
2 jaja
8 dkg cukru
3 łyżki śmietany
MASA MAKOWA:
1/2 litra maku
1 szklanka cukru
2- 3 jaja
1 słoik smażonych drylowanych wiśni
bakalie: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy włoskie
odrobina zapachu migdałowego (3 kropelki)
starta skóra z cytryny
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać resztę składników. Zlepić ciasto, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę makową. Mak sparzyć, ostudzić, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać mak, skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy włoskie oraz odrobinę zapachu migdałowego i startą skórkę z cytryny. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Przygotować typową prostokątną formę na ciasto (u mnie 30 x 25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować pierwszą część ciasta. Na ciasto „porozrzucać” wiśnie, wyłożyć połowę maku, na to drugą część ciasta. Czynność powtórzyć: wiśnie, mak i na wierzch ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem.
Piec ok 1 godz. w piekarniku w temp 1600C (na termoobiegu).Po wystudzeniu można polukrować ciasto.
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE LUKRU:
Do kubka lub miseczki należy włożyć jajko, zagotować wodę i wlać do kubka aby nakryła jajko. Po około 20 sekundach wyjąć jajko i oddzielić od żółtka. Następnie białko należy ubić i dodać cukier i sok z cytryny.
Miksować aż lukier będzie biały, puszysty i lśniący.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz