KROKIETY Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK
CIASTO NA NALEŚNIKI
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
1oo g margaryny
szczypta soli
1,5 szklanki zimnego mleka
olej do smażenia naleśników
SPOSÓB WYKONANIA CIASTA NA NALEŚNIKI
Jajka zmiksować wraz z zimnym mlekiem. Mąkę wymieszać z solą i dodać do jajek i mleka, a następnie zmiksować mikserem. Margarynę roztopić i gorącąwlać do ciasta i znów zmiksować. Ciasto na naleśniki odstawić na pół godziny. Smażyć naleśniki.
FARSZ Z KISZONEJ KAPUSTY I PIECZAREK1 kg kiszonej kapusty
1 mała marchewka
2 średnie cebule
80 dag pieczarek
olej do smażenia
sól, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne do smaku
SPOSÓB WYKONANIA FARSZU
Kapustę kiszoną opłukać, włożyć do garnka i dodać do niej obraną i startą marchewkę, oraz wlać zimnej wody. Kapustę gotować około godziny. Po tym czasie kapustę odcedzić i ostudzić a potem odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody i drobno ją pokroić. Następnie pieczarki oczyścić i drobno pokroić, i odparować z nich wodę, gdy woda odparuje dodać dwie pokrojone drobno cebule i wlać kilka łyżek oleju. Smażyć około 15 minutek do miękkości cebuli, na koniec doprawić przyprawami. Usmażone pieczarki z cebulą dodać do kapusty i wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
PONADTO POTRZEBNE BĘDĄ
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia krokietów
PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku i bułce tartej, następnie smażymy krokiety na oleju z obu stron na rumiano.
Krokiety można zamrozić, pamiętając, aby zamrażać je bez panierki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz