1, 60 schabu bez kości
3 litry zimnej wody
6 i 1/2 łyżek soli
3 czubate łyżki majonezu
2 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2-3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka cukru
WYKONANIE:
Do garnka należy wlać zimną wodę, i dodać wszystkie przyprawy, a czosnek przekroić na połówki. Wymieszać trzepaczką i włożyć schab do zimnej wody. Włączyć gaz i jak się mięso zagotuje (,,z zegarkiem w ręku”) gotować 5 min, pod lekko uchyloną pokrywką, po tym czasie wyłączyć i zostawić do całkowitego wystygnięcia pod przykryciem (8 godz). Jak wystygnie ponownie wstawić na gaz i gdy się zagotuje, nastawić ponownie na 5 minut i znowu wyłączyć. Wyciągnąć jak będzie całkiem zimny (po 8 godzinach). Schab lekko osuszyć i zawinąć w folię aluminiową.
Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz