czwartek, 7 stycznia 2016

Sernik cytrynowy na zimno.


BISZKOPT:


4 jajka
4 czubate łyżki mąki tortowej
4 czubate łyżki cukru
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA:


500 g sera śmietankowego
500 ml śmietany kremówki 36% (lub 30%)
1 szklanka cukru pudru
2 opakowania galaretki cytrynowej
375 ml wrzącej wody

DODATKOWO:


2 opakowania galaretki cytrynowej
ok. 400 ml wrzącej wody

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU:


Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Następnie dalej miksując, dodajemy po jednym żółtku. W miseczce mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 170°C.

PRZYGOTOWANIE MASY:

Na początku rozrabiamy galaretki w 375 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie ser śmietankowy ucieramy z cukrem pudrem (ja to robię około minutki mikserem). Ubijamy również mocno schłodzoną śmietanę kremówkę i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy z masą serową. Gdy galaretka będzie całkowicie zimna wlewamy ją do masy serowej miksując około minutki mikserem.

PRZYGOTOWANIE GALARETKI DO DEKORACJI SERNIKA:


W 400 ml wrzącej wody rozrabiamy 2 cytrynowe galaretki i studzimy.

PRZYGOTOWANIE SERNIKA:


Biszkopt po upieczeniu studzimy. Przekrawamy na dwie części. Jeden placek zamrażamy (będzie nam potem służyć do następnego ciasta), a drugi przekładamy do tortownicy i zalewamy masą serową. Wstawiamy na 2-3 godzinki do lodówki, aby masa stężała. Następnie odlewamy do płaskiego naczynia ok. 100 ml galaretki, która po zastygnięciu posłuży nam do wycinania foremkami gwiazdek, które będą potrzebne do dekoracji sernika. 

Pozostałą częścią galaretki zalewamy sernik i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta