wtorek, 12 stycznia 2016

ŚLIWECZKI Z MIGDAŁEM OBLANE GORZKĄ CZEKOLADĄ


SKŁADNIKI:


47-50 sztuk śliwek suszonych
1oo ml wódki
250 g gorzkiej czekolady
47-50 migdałów

PRZYGOTOWANIE ŚLIWEK SUSZONYCH:


Śliwki przełożyć do pojemniczka, zalać je wódką, przykryć i odstawić na 24 godziny, tak żeby alkohol mógł w nie wsiąknąć.

PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW:


Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie je odcedzamy i przestudzone obieramy ze skórki.

PRZYGOTOWANIE ŚLIWECZEK:


Po 24 godzinach śliweczki nadziewamy migdałami (wkładając każdy migdał w środek śliwki). Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i każdą śliweczkę nabijamy na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w czekoladzie. Oblane śliweczki odkładamy na papier do pieczenia lub folie aluminiową. 

Następnie wkładamy je do lodówki, aby czekolada zastygła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta