47-50 sztuk śliwek suszonych
1oo ml wódki
250 g gorzkiej czekolady
47-50 migdałów
PRZYGOTOWANIE ŚLIWEK SUSZONYCH:
Śliwki przełożyć do pojemniczka, zalać je wódką, przykryć i odstawić na 24 godziny, tak żeby alkohol mógł w nie wsiąknąć.
PRZYGOTOWANIE MIGDAŁÓW:
Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut, następnie je odcedzamy i przestudzone obieramy ze skórki.
PRZYGOTOWANIE ŚLIWECZEK:
Po 24 godzinach śliweczki nadziewamy migdałami (wkładając każdy migdał w środek śliwki). Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i każdą śliweczkę nabijamy na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w czekoladzie. Oblane śliweczki odkładamy na papier do pieczenia lub folie aluminiową.
Następnie wkładamy je do lodówki, aby czekolada zastygła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz