2 pomarańcze
torebka galaretki pomarańczowej
240 ml napoju pomarańczowego Caprio lub soku pomarańczowego
2 i 1/2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka żelatyny
1 płaska łyżka cukru wanilinowego
SPOSÓB WYKONANIA:
Pomarańcze myjemy i sparzamy, a następnie suszymy. Pomarańcze kroimy ostrym nożem na połówki i ostrożnie wydrążamy z nich miąższ, który drobno rozdrabniamy, a pestki wyrzucamy. Rozdrobniony miąższ wkładamy do małego rondelka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz 240 ml napoju pomarańczowego i na małym ogniu gotujemy około 8 minut. Po tym czasie rondelek zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i galaretkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Na tym etapie miksujemy galaretkę pomarańczową. Następnie galaretkę studzimy i zimną przelewamy do połówek skórek pomarańczowych. Wstawiamy je do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia.
Przed podaniem kroimy ostrym nożem porcje galaretki wraz ze skórką pomarańczową na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz