KARKÓWKA W KAPUŚCIE KISZONEJ Z CEBULĄ I MARCHEWKAMI
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z KAPUSTY KISZONEJ:
1 kg kapusty kiszonej
2 duże marchewki
szczypta soli,
szczypta pieprzu czarnego
szczypta pieprzu cayenne
szczypta przyprawy kucharek
MARYNOWANIE MIĘSA:
70-80 dag karkówki
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
2 łyżki oleju
2 płaskie łyżki przyprawy do mięs Knorr
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDZIE:
naczynie żaroodporne
1 łyżka oleju
60 ml zimnej wody
szczypta przyprawy do mięs Knorr
PRZYGOTOWANIE WARSTWY Z KAPUSTY KISZONEJ:
Kapustę kiszoną należy dokładnie opłukać, odcisnąć i pokroić. Do kiszonej kapusty dodać 2 obrane i pokrojone w słupki marchewki. Następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
PRZYGOTOWANIE MIĘSA DO MARYNOWANIA:
Mięso należy umyć, osuszyć i pokroić w grubszą kostkę, a następnie delikatnie oprószyć solą i czarnym pieprzem. Do miski należy wlać 2 łyżki oleju, dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, i wszystko dokładnie wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć mięso i pokrojone w półtalarki 2 cebule i dokładnie wymieszać. Następnie mięso należy przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 – 6 godzin lub całą noc.
PRZYGOTOWANIE POTRAWY DO PIECZENIA W PIEKARNIKU:
Na dno naczynia żaroodpornego należy rozsmarować 1 łyżkę oleju. Następnie wyłożyć połowę kapusty kiszonej. Na tą warstwę położyć zamarynowane mięso i przykryć drugą połową kapusty kiszonej. Następnie należy do naczynia wlać 60 ml zimnej wody i górną warstwę posypać szczyptą przyprawy do mięs knorr. Danie należy włożyć do zimnego piekarnika i piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 2 godzinki. Po tym czasie należy wyjąć naczynie i dokładnie wszystko wymieszać i jeszcze ewentualnie doprawić do smaku. Następnie należy przykryć danie i wstawić jeszcze na jakieś 15 minutek do piekarnika.
Po tym czasie wyjąć i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz