sobota, 16 stycznia 2016

Pieczeń mięsna.


PIECZEŃ MIĘSNO – PIECZARKOWO – PAPRYKOWA Z SOSEM MYŚLIWSKIM PODANA NA CIEPŁO


SKŁADNIKI NA MASĘ MIĘSNĄ:

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
50 dag mięsa mielonego z indyka
1 i 1/2 szklanki bułki tartej
6 jajek
sól i pieprz czarny

SKŁADNIKI NA MASĘ PIECZARKOWO – PAPRYKOWĄ

80 dag pieczarek
1 żółta papryka
2 czerwone papryki
2 duże cebule
3 – 4 łyżki oleju
pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne, sól,

WARSTWA Z SOSEM MYŚLIWSKIM

1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie sosu myśliwskiego Knorr

DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ

2 keksówki
folia aluminiowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY MIĘSNEJ:

Mięso mieszamy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Masę dzielimy na pół i wkładamy do dwóch małych keksówek wyłożonych folią aluminiową.

PRZYGOTOWANIE MASY PIECZARKOWO – PAPRYKOWEJ


Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małą kostkę. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy na oleju 4 minutki. Wkładamy paprykę, chwilę podsmażamy (ok 3 minutek). Następnie dodajemy pieczarki. Dusimy wszystko razem pod przykryciem, aż pieczarki odparują i na koniec doprawiamy delikatnie solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne. Studzimy i masę pieczarkowo – paprykową wykładamy na mięso.
Sos myśliwski mieszamy ze śmietaną. Polewamy sosem masę pieczarkowo – paprykową.

Pieczemy pieczeń w nagrzanym do 175 °C piekarniku ok. 55 minut .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta