czwartek, 14 stycznia 2016

Mięciutki piernik


SKŁADNIKI:


4 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 jajka
2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
przyprawa do piernika 40g
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe 5-6 łyżek
bakalie (opcjonalnie)

POLEWA:

Czekolada mleczna (100 g)
Czekolada gorzka (100 g)
3 łyżki mleka
2 łyżki masła

DO DEKORACJI PIERNIKÓW:


16 połówek orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE PIERNIKA:


Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną zimną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić porcję na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu pierników należy zdjąć z nich papier do pieczenia i ostudzić na kratce.

PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ:


Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować wedle uznania. 

Pierniki po ostudzeniu przechowujemy owinięte w folię aluminiową lub w pojemnikach na 
ciasta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta