4 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 jajka
2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
przyprawa do piernika 40g
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe 5-6 łyżek
bakalie (opcjonalnie)
POLEWA:
Czekolada mleczna (100 g)
Czekolada gorzka (100 g)
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
DO DEKORACJI PIERNIKÓW:
16 połówek orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE PIERNIKA:
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną zimną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić porcję na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu pierników należy zdjąć z nich papier do pieczenia i ostudzić na kratce.
PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ:
Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować wedle uznania.
Czekolada mleczna (100 g)
Czekolada gorzka (100 g)
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
DO DEKORACJI PIERNIKÓW:
16 połówek orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE PIERNIKA:
Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Utarte jajka z cukrem połączyć z rozpuszczoną zimną margaryną, wszystkimi suchymi składnikami oraz mlekiem. Dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą masę. Do masy dodać powidła oraz bakalie i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić porcję na dwie keksówki wyłożone papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu pierników należy zdjąć z nich papier do pieczenia i ostudzić na kratce.
PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ:
Czekolady, mleko i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą przykryć ciasto. Udekorować wedle uznania.
Pierniki po ostudzeniu przechowujemy owinięte w folię aluminiową lub w pojemnikach na
ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz