wtorek, 15 listopada 2016

Żywienie podstawą zdrowia

Znalezione obrazy dla zapytania Żywienie podstawą zdrowia

Dieta to proste słowo, sięgające czasów Hipokratesa, zawierające w sobie tyle możliwości, że najprawdopodobniej tej właśnie dziedzinie poświęcono największą liczbę książek. 

Hipokrates napisał osiem dzieł z dziedziny medycyny. Jedna z nich jest księga "Peri diaites"(tłumaczenie: "O diecie").
Dzisiaj prawie każdy lekarz odwołuje się do jego autorytetu, gdyby jednak chciał się przed nim pochwalić swoimi metodami leczenia, prawdopodobnie nie uzyskał by pochwały.
Jest rzeczą znaną, iż przeciętny lekarz najchętniej spogląda na wierzchołek góry lodowej i informuje pacjenta o gronkowcu złocistym (staphylococus aureus) lub o hemolitycznych beta paciorkowcach w organizmie. O grzybach ani widu, ani słychu, a one we wszystkich chorobach infekcyjnych wiodą prym!

Według dr Josefa Jonas, nowoczesna dieta powinna uwzględniać fakt ogromnego zagrożenia zagrzybieniem organizmu u współczesnego człowieka.

Unikanie żywności zawierającej składniki sprzyjające namnażaniu się chorobotwórczych grzybów i bakterii m.in. sztuczne cukry, żywność śluzotwórcza (na pszennej mące, na białej mące oraz mleko), żywność wysoko-przetworzona, pasteryzowane produkty w tym mleko, inne to białko zwierzęce czyli mleko, sery, jaja czyli mięso, itp.

Kobiety w ciąży w ogóle nie powinny jeść surowych i wędzonych ryb ani serów pleśniowych - mogą być skażone wyjątkowo dla nich niebezpieczną Listerią. Bakterie wywołujące jersiniozę najczęściej występują w wieprzowinie. W wołowinie bardzo niebezpieczne, szczególnie dla małych dzieci, są werotoksyczne pałeczki Escherichia coli. W krajach, w których chętnie jada się krwiste befsztyki, wywołują kilka tysięcy zakażeń rocznie.

Czy wiesz, że wszystko, co jest podgrzane do temperatury ponad 37stopni Celsjusza, staje się martwe?
Jeżeli połykamy gorące napoje, to niszczymy enzymy trawienne, a wtedy pokarm spożyty w trakcie lub przed popijaniem gorącego napoju nie trawi się. Następuje zaflegmienie naszego organizmu, zamulenie niestrawionym jedzeniem. 

To powoduje spowolnienie przemiany materii i rozpoczyna proces otyłości jak również zaśmiecania naszego organizmu - sprzyja zatruwaniu wątroby, tkanek oraz rozwojowi pasożytów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta