A zatem chłodnik.
2) Ugotowane ( stan miękkości wg własnego gustu) i schłodzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na słupki. Do kefiru dodajemy śmietanę – mieszając - dolewamy sok z kiszonych ogórków. Wkładamy wszystkie przygotowane jarzyny, zostawiając koper i szczypior do dekoracji.
JAK PODAWAĆ?
Spośród wielu odmian rodzimych chłodników, ten wydaje się najlepiej gaszący uczucie pragnienia. Obowiązkowo suto osypany pachnącym koperkiem.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 1/3 litra soku z kwaszonych ogórków (schłodzony),
- ½ litra kwaśnego mleka lub kefiru (schłodzony),
- 1 op. śmietany o wybranej zawartości tłuszczu wg własnego gustu (schłodzona),
- 2 świeże ogórki,
- 2 buraki,
- szczypior, koperek,
- 2 jaja (opcjonalnie),
- sól.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
- ½ litra kwaśnego mleka lub kefiru (schłodzony),
- 1 op. śmietany o wybranej zawartości tłuszczu wg własnego gustu (schłodzona),
- 2 świeże ogórki,
- 2 buraki,
- szczypior, koperek,
- 2 jaja (opcjonalnie),
- sól.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
1) Umyte buraki gotujemy. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki obieramy i kroimy na półplasterki. Wkładamy je do miseczki i lekko solimy. Siekamy koper i szczypior.
2) Ugotowane ( stan miękkości wg własnego gustu) i schłodzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na słupki. Do kefiru dodajemy śmietanę – mieszając - dolewamy sok z kiszonych ogórków. Wkładamy wszystkie przygotowane jarzyny, zostawiając koper i szczypior do dekoracji.
JAK PODAWAĆ?
W wazie z oddzielnie podanymi jajkami na twardo. Suto osypany koprem i szczypiorem. Lub od razu na talerzach, udekorowany ćwiartkami jajek.
UWAGA:Chłodnik solimy rozsądnie, pamiętając, że sok z ogórków bywa bardzo słony.
UWAGA:Chłodnik solimy rozsądnie, pamiętając, że sok z ogórków bywa bardzo słony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz