piątek, 18 listopada 2016

Pożywienie zrównoważone z punktu widzenia kwasów i zasad

Znalezione obrazy dla zapytania Żywienie zrównoważone z punktu widzenia kwasów i zasad

Żywienie jest bardzo ważne podczas każdej kuracji. 

Aby zminimalizować brzydki zapach z ust, zlikwidować tworzący się biały nalot na języku, wspomóc rozwój prawidłowej mikroflorę i leczenie wielu chorób układu trawienia należy wzbogacić codzienne żywienie w wiele cennych produktów.

Latem nie mamy problemu z bogactwem warzyw, surówek i sałatek, ale zimą...
zSzczególnie w sezonie jesienno - ziomowo -wiosennym podajemy częściej dużo kiszonych / kwaszonych produktów jak kiszona kapusta z marchwią i jabłkiem czy też cebulką oraz kiszone ogórki lub inne kiszonki.

Robimy zupy z tych produktów. Warto pamiętać, aby wzbogacać żywienie w czerwone buraczki z chrzanem i czerwony barszcz np. z czosnkiem lub żur z chrzanem, albo chudy rosół z bogactwem marchwi, pietruszki (korzeń i nać), cebulki, pora lub innych - zupy te działają odkwaszająco na jelito oraz nasz organizm i pomagają w walce z ACIDOZĄ (zatrucie toksycznymi związkami) .

KAPUSTA wydaje się pospolitym warzywem, pozory jednak mylą. Podczas badań laboratoryjnych okazało się, że niszczy ona zarówno bakterie, jak i wirusy. Poszukując w 1986 r. pokarmów poprawiających funkcjonowanie uszkodzonego układu odpornościowego, naukowcy z Rzymu zauważyli, że w hodowlach zwierzęcych komórek odpornościowych dodanie ekstraktu z kapusty wywoływało korzystne zmiany: powstawało o wiele więcej przeciwciał. Kapusta zawiera też antyutleniacze i przywraca równowagę kwasowo-zasadową tzw. HOMEOSTAZA w organizmie.

Takie pożywienie wspomaga leczniczą kurację przeciwpasożytniczą i poprawia rozwój prawidłowej flory w jelicie. Przywraca właściwe w nim środowisko - to podstawa układu obronnego organizmu i pomoc w niszczeniu nieprzyjaznych bakterii chorobotwórczych, robaków i drożdżaków.

Zgodnie z prawidłami medycyny chińskiej, wątroba również lubi kwaśny smak, zapewne dlatego, że w wyniku kiszenia w potrawie (kiszone ogórki, kapusta, czosnek, buraki) powstaje wiele korzystnych dla organizmu enzymów, posiadających dodatni wpływ na jej działanie. Kiszone warzywa będą również leczyć wątrobę.

W układaniu zdrowego menu pomoże również opracowanie dotyczące zastosowanie diety rozdzielnej, która wyłącza możliwość jedzenia skrobi (np. ziemniaki) z białkami ( np. mięso), ale dzięki temu sprzyja lepszemu trawieniu pożywienia oraz wspomaga utrzymania homeostazy w organizmie.

Taka diet rozdzielcza nie pozwala na obciążenie organizmu niestrawionymi resztkami pokarmu, jest wskazana dla wszystkich osób z chorobami układu trawienia jak też w celu utrzymania prawidłowej wagi (niedowaga i nadwaga), z problemami alergii, astmy, wielu innych chorób w tym nowotworowych oraz z problemami zespołu chorób metabolicznym: miażdżyca, cukrzyca, podagra, nadwaga. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta