niedziela, 13 listopada 2016

Rola enzymów w odżywianiu.

Znalezione obrazy dla zapytania Rola enzymów w odżywianiu.

Fragmenty Healthview Newsletter dr Edwarda Howell

Jako jeden z czołowych autorytetów w zakresie enzymów, mając za sobą ponad pięćdziesięcioletnie doświadczenia, dr Howell z John Hopkins University napisał:

,, Katalizatory to substancje bierne. Nie ma w nich tej życiowej energii, jaką obserwujemy w enzymach. Na przykład biorąc udział w jakiejś reakcji, enzymy emitują swego rodzaju promieniowanie, czego nie można powiedzieć o katalizatorach''.

Poproszony o skomentowanie obserwacji dr Howell'a na temat enzymów, pewien taoistyczny lekarz z Tajpej (Tajwan) powiedział:

,,Tak działa chee. Chee objawia się na tym świecie w postaci promieniowania, które dla zwykłego oka na zawsze pozostaje niewidoczne. Tylko ci, którzy poświęcili się rozwojowi w sobie tej szczególnej umiejętności, są w stanie je uchwycić. Chee można także zmierzyć przy użyciu skomplikowanej technologii. Promieniowanie enzymów o którym mówisz, to ich chee, uwalnianie podczas reakcji, w których uczestniczą''.

Dieta pozbawiona enzymów uderza w najczulszy punkt ''esencji życia'' organizmu - w układ wewnątrzwydzielniczy. Warto znów zacytować tu dr Howell;

,, Wyniki badań dowodzą, że gotowane, pozbawione enzymów pożywienie przyczynia się do patologicznego powiększenia się gruczołu przysadkowego, który odpowiedzialny jest za regulowanie działania innych gruczołów. Według innych badań niemal u 100% umierających nagłą śmiercią ludzi
w wieku powyżej pięćdziesiątki wykryto niedomogę gruczołu przysadkowego''.

Jest to pogląd zgodny z taoistycznym przekonaniem, że kiedy ciało przestaje wytwarzać nasienie, hormony i inne postaci jing (,,esencji życiowej''), następuje śmierć. Ponieważ enzymy zawierają energię ''iskrę życia chee'', do produkcji ,,esencji życia'' potrzebny jest stały dopływ enzymów czyli chee.

W swojej książce ,,Rola enzymów z odżywianiu'' (oryginalny tytuł,,Enzyme Nutrition'') dr Howell pisze:
,,Kiedy ciało nie jest już w stanie wytwarzać pewnych enzymów, człowiek umiera''.
Dr Howell jest zdania, że to niepotrzebne i nienaturalne przeciążanie naszych enzymatycznych możliwości, jest ,,jedną z najważniejszych przyczyn przedwczesnego starzenia się i wczesnej śmierci'' oraz jest ,,ukrytym źródłem prawie wszystkich chorób zwyrodnieniowych''.Wniosek z tego taki, że enzymy sa nam niezbedne w procesie opaźniania starzenia sie naszego organizmu. 

Zatem są to ważne "kosmetyki" dla naszego ciała, skłaniki codziennego odżywiania, ktorego nie powinno zabraknąć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta