poniedziałek, 28 listopada 2016

ZUPA CHRZANOWA

Znalezione obrazy dla zapytania ZUPA CHRZANOWA

Mało spopularyzowana, choć na pewno zasługuje na to. 

Warta zrobienia przez wszystkich, którzy kochają zupy pełne treści. Prosta do zrobienia i bardzo smaczna.

SKŁADNIKI:
- 3 kawałki białej kiełbasy,
- 150 g wędzonki (boczek, jeśli żeberka to nieco więcej ),
- 2 cebule,
- ziele angielskie, liść laurowy, grzyb suszony,
- sól, cukier,v - 1 słoiczek chrzanu 200 ml (w miarę możliwości bez żadnych dodatków),
- 1 opak. śmietany 18%,
- 2 łyżki mąki (niekoniecznie),
- 4 jajka,
- natka pietruszki lub rzeżucha.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
1) Nastawiamy wodę (nie więcej niż 1 ½ litra) z cebulą i przyprawami. Dodajemy opłukaną białą kiełbasę i wędzonkę. Gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy mięsa z wywaru. Dodajemy chrzan. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną schłodzonej zupy (nie jest to konieczne, jeśli nie musicie mieć gęstej zupy). Doprawiamy śmietaną oraz solą i cukrem do smaku.

2) Jaja gotujemy na twardo i dzielimy na ćwiartki. Ugotowaną kiełbasę i boczek kroimy na kawałki, które mieszczą się swobodnie na łyżce.

JAK PODAWAĆ?
Zupa powinna być bardzo gorąca. Jajka i mięsa podajemy oddzielnie, pamiętając, by nie miały temp. „lodówkowej”. Każdy dokłada je do talerza wg własnego uznania. Można mięsa podgrzać w zupie, oddzielnie podając jedynie jajka. Odrobina zielonej pietruszki, lub rzeżuchy mile widziana.

UWAGI:
Ilość chrzanu kontrolujemy wg własnego smaku. Jedni będą woleli bardzo ostrą, inni łagodniejszą. Trzeba pamiętać o tym, że im dłużej będzie stała, tym bardziej będzie traciła na ostrości.

Zupę chrzanową można oczywiście przygotować ze świeżo startego chrzanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta