
Zrobienie jej zajmuje nie więcej, niż piętnaście minut. Koszt jest symboliczny. Idealna dla leniwych,
przeziębionych solistów.
SKŁADNIKI:
przeziębionych solistów.
SKŁADNIKI:
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 kromki pieczywa pszennego (np. tostowego),
- gałązka świeżego tymianku (ew. suszony),
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 5 dkg sera żółtego (najlepiej twardy, typu parmezan, cantal),
- 3/4 litra wody.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
- 6 łyżek oliwy,
- 3 kromki pieczywa pszennego (np. tostowego),
- gałązka świeżego tymianku (ew. suszony),
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 5 dkg sera żółtego (najlepiej twardy, typu parmezan, cantal),
- 3/4 litra wody.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
1) Czosnek obieramy, kroimy dość drobno i rozgniatamy ze sporą szczyptą soli. Kroimy cienkie
kromki chleba i przekrawamy na cztery części.
2) Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek. Dodajemy chleb. Ostrożnie obracamy go po chwili na drugą stronę. Dodajemy szczyptę papryki i tymianek. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kilka minut.
3) Delikatnie wyjmujemy z patelni część kromek chleba na przygotowane talerze. Zostawiamy dwie
i łyżką mieszamy z zupą tak długo, aż rozpadną się całkowicie i staną się częścią zupy.
4) Na ułożone na talerzu kromki nasypujemy nieco sera. Zalewamy gorącą zupą.
JAK PODAWAĆ?
2) Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek. Dodajemy chleb. Ostrożnie obracamy go po chwili na drugą stronę. Dodajemy szczyptę papryki i tymianek. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kilka minut.
3) Delikatnie wyjmujemy z patelni część kromek chleba na przygotowane talerze. Zostawiamy dwie
i łyżką mieszamy z zupą tak długo, aż rozpadną się całkowicie i staną się częścią zupy.
4) Na ułożone na talerzu kromki nasypujemy nieco sera. Zalewamy gorącą zupą.
JAK PODAWAĆ?
Natychmiast - gorącą. Każda porcja na oddzielnym talerzu.
Smak zupy można wzbogacić przez dodanie na końcu żółtka jajka. Po zdjęciu patelni z ognia,
wrzucamy surowe żółtko i mieszamy z zupą. Po dodaniu żółtka nie należy jej gotować.
wrzucamy surowe żółtko i mieszamy z zupą. Po dodaniu żółtka nie należy jej gotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz