piątek, 25 listopada 2016

Zupa czosnkowa

Znalezione obrazy dla zapytania Zupa czosnkowa

Idealna na listopadową aurę,na zakatarzone i przeziębione dni.


Zrobienie jej zajmuje nie więcej, niż piętnaście minut. Koszt jest symboliczny. Idealna dla leniwych,
przeziębionych solistów.

SKŁADNIKI:
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 kromki pieczywa pszennego (np. tostowego),
- gałązka świeżego tymianku (ew. suszony),
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- 5 dkg sera żółtego (najlepiej twardy, typu parmezan, cantal),
- 3/4 litra wody.

JAK PRZYRZĄDZIĆ?
1) Czosnek obieramy, kroimy dość drobno i rozgniatamy ze sporą szczyptą soli. Kroimy cienkie
kromki chleba i przekrawamy na cztery części.
2) Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek. Dodajemy chleb. Ostrożnie obracamy go po chwili na drugą stronę. Dodajemy szczyptę papryki i tymianek. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy przez kilka minut.
3) Delikatnie wyjmujemy z patelni część kromek chleba na przygotowane talerze. Zostawiamy dwie
i łyżką mieszamy z zupą tak długo, aż rozpadną się całkowicie i staną się częścią zupy.
4) Na ułożone na talerzu kromki nasypujemy nieco sera. Zalewamy gorącą zupą.

JAK PODAWAĆ?
Natychmiast - gorącą. Każda porcja na oddzielnym talerzu.
Smak zupy można wzbogacić przez dodanie na końcu żółtka jajka. Po zdjęciu patelni z ognia,
wrzucamy surowe żółtko i mieszamy z zupą. Po dodaniu żółtka nie należy jej gotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta