czwartek, 29 marca 2018

Szkło koktajlowe

Znalezione obrazy dla zapytania Szkło koktajlowe

Szkło używane przy przyrządzaniu drinków, musi być nieskazitelnie czyste. 

 Kieliszki po umyciu nie odstawiamy do wysuszenia, tylko wycieramy do sucha. Należy sprawdzić pojemność kieliszków by dopasować do nich miarki, którymi będziemy odmierzać składniki. Właściwy dobór szkła zapewnia nie tylko estetyczny wygląd,również czy drink został podany w naczyniu dla niego przeznaczonym. Dobór kształtu nie jest przypadkowy. Koniakówka umożliwia delikatne ogrzewanie trunku dłonią. Szkło typu pousse-cafe ułatwia warstwowanie napoju. Wąska szampanówka utrzymuje dłużej bombelki w szampanie.

Oto najczęściej stosowane typy kieliszków i szklanek:



Kieliszki koktajlowe. Pojemność od 120 – 225 ml.

Długa nóżka zapobiega ogrzewaniu zawartości dłonią.


Highball: Pojemność 230- 280 ml.

Szklanka uniwersalna. wykonana z grubego szkła, dzięki czemu jest popularna przy tworzeniu koktajli wymagających ucierania owoców.

Old-fashioned: pojemność 280 -320 ml

Klasyczna, niska prosta szklanka o cienkich ściankach. Potocznie zwana szklanką do whisky. Używana głównie do podawania alkoholi na lodzie, jak również koktajli typu Short.

Collins: pojemność ok 250 ml

Szklanka do long drinków – im wyższa tym lepsza. Zawsze ma cylindryczny kształt. Najchętniej używana do koktajli z grupy szprycowanych oraz napojów gazowanych.

Szampanka płaska ; pojemność 125 ml

Kieliszek przypominający czarkę ze zwężeniem. Je go kształt był podobno wzorowany na biuście Marii Antoniny Jest to bardzo popularny rodzaj szkła używanego do koktajli miksowanych z lodem kruszonym.

Szampanka wysoka: pojemność 125 ml

Ten rodzaj kieliszka w kształcie przypomina tulipana na różnej wysokości nóżce.

Szkło typu pina colada: pojemność 375 ml

Czara na nóżce ma kształt kielicha tulipana, zwężonego na pewnej wysokości. Oczywiście stosowany do podawania słynnych colad.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta