czwartek, 15 marca 2018

Nadziewany karczek

Znalezione obrazy dla zapytania Nadziewany karczek

To niezły pomysł na świąteczny czy niedzielny obiad. 

Mięso pieczemy w rękawie, dzięki temu będzie miękkie i soczyste. Nadziewamy je cebulą, czosnkiem, marchewką i musztardą francuską. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, idealna do dań obiadowych i kanapek. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.

Aby przygotować nadziewany karczek, potrzebujemy następujące składniki: 
*1,5 kilo karczku 
* pół łyżeczki soli 
* pieprz 
* słodka i ostra papryka do smaku 
* 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 
* 1 łyżeczka majeranku 
* 3 łyżki musztardy francuskiej 
* 1 duża cebula pokrojona w talarki 
* 1 marchewka starta na tarce jarzynowej 
* 3 łyżki oleju 
* rękaw do pieczenia mięsa.

Przygotowanie:
 
Karczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, papryką i odkładamy na 2 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Na patelni podpiekamy cebulę z marchewką, delikatnie solimy, prażymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Tak przygotowany farsz studzimy. Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki, w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztardą francuską i przekładamy do rękawa a potem do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta