Mięso pieczemy w rękawie, dzięki temu będzie miękkie i soczyste. Nadziewamy je cebulą, czosnkiem, marchewką i musztardą francuską. Pieczeń jest bardzo aromatyczna, idealna do dań obiadowych i kanapek. Można ją spożywać na zimno i na ciepło.
Aby przygotować nadziewany karczek, potrzebujemy następujące składniki:
Aby przygotować nadziewany karczek, potrzebujemy następujące składniki:
*1,5 kilo karczku
* pół łyżeczki soli
* pieprz
* słodka i ostra papryka do smaku
* 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
* 1 łyżeczka majeranku
* 3 łyżki musztardy francuskiej
* 1 duża cebula pokrojona w talarki
* 1 marchewka starta na tarce jarzynowej
* 3 łyżki oleju
* rękaw do pieczenia mięsa.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Karczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, papryką i odkładamy na 2 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Na patelni podpiekamy cebulę z marchewką, delikatnie solimy, prażymy aż zmięknie i lekko się podpiecze. Tak przygotowany farsz studzimy. Karczek nacinamy, do połowy, tak aby powstały małe kieszonki, w które nakładamy cebulę z marchewką, następnie mięso smarujemy po wierzchu musztardą francuską i przekładamy do rękawa a potem do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz