Składniki
4 kawałki łososia
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
2 marchewki
cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren jałowca i pieprzu
sól
3 łyżeczki żelatyny
świeżo zmielony biały pieprz
gałązki koperku
sok cytrynowy
Przepis
Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tężejącą galaretką polać rybę. Wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Udekorować koperkiem na koniec.
Łososia opłukać, osuszyć. Wino podgrzać z rosołem i sokiem cytrynowym. Włożyć obraną, pokrojoną cebulę i marchewkę oraz przyprawy. Gotować 5 minut. Dodać łososia, podgrzewać na wolnym ogniu dalsze 10 min. Rybę oraz warzywa wyjąć i ułożyć na półmisku. W wywarze rozpuścić żelatynę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tężejącą galaretką polać rybę. Wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła. Udekorować koperkiem na koniec.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz