wtorek, 28 maja 2013

Gołąbki z sosem grzybowym.

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki

Na gołąbki:
1 duża kapusta włoska
1 kg ryżu
1 kg pieczarek
2 średnie cebule
olej
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
wywar z grzybów lub woda

Na sos:

10 dag grzybów suszonych
1 cebula
masło
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Przepis
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pokrojone pieczarki. Dusić aż wytrącony sos zacznie zminiejszać swoją objętość. Pieczarki wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić solą, pieprzem wg uznania.
W lekko osolonej wodzie blanszować liście kapusty włoskiej przez maksymalnie kilkadziesiąt sekund, następnie wypełniać je farszem i zawijać jak gołąbki. Tak przygotowane gołąbki włożyć do garnka z grubym dniem lub naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną wody lub wywarem z grzybów, przykryć wierzch resztą zblanszowanych liści i dusić na gazie lub zapiekać w piekarniku do miękkości (około 1 godziny).

Sos:
Grzyby suszone namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować, wywar zostawić do podlania gołąbków. Grzyby w razie potrzeby pokroić na drobniejsze. Na maśle przesmażyć posiekaną wcześniej cebulkę, następnie dodać grzyby, dusić przez kilka miniut (ok. 7-10 minut), następnie podlać wodą i dalej dusić aż grzyby zmiękną. Gdy gotowe przyprawić do smaku, następnie rozmieszać mąkę w 1/2 szklanki wody i zalać grzyby. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki i aromaty się połączą.

Gołąbki podawać na półmisku delikatnie polane sosem, resztę sosu przelać do sosjerki i podać osobno, aby każdy mógł sobie polać je wg własnego uznania.

Życzę wszystkim Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta