niedziela, 26 maja 2013

Gołąbki na Dzień Matki.



Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

głowka kapusty włoskiej
5 dkg suszonych grzybów
2 cebule
szklanka ugotowanej na sypko kaszy krakowskiej
2 jaja
2 łyżki masła roślinnego
olej
natka pietruszki
pieprz i sól

Przepis

Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, po czym ugotować, odcedzić i drobno posiekać. Kapustę obgotować w całości i gdy zmięknie, wyjąć z wody, ostrożnie odsączyć, wystudzić, podzielić pojedyncze liście. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle i dołożyć grzybów. Jaja ugotować na twardo obrać, drobno posiekać i razem z kaszą przełożyć do naczynia z grzybami i cebulą. Wymieszać, doprawić do smaku. Na każdy liść nałożyć trochę farszu, zwinąć gołąbki, lekko je spłaszczając, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego olejem, na każdym położyć wiórek masła i zapiekać w piekarniku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta