piątek, 24 maja 2013

Babka ryżowa trójkolorowa.




Czas przygotowania:60 minut


Składniki

1/2 kg ryżu brązowego
1 płat filetu (ok 25 dag) białej ryby
3 jaja
100 g żółtego sera
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka siekanej pietruszki
1 cebula
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki
masło, bułka tarta do wysypania formy
Przepis

Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Oczyszczony filet rybny, obraną cebulę mielimy. Wkładamy zmielone składniki do miski, dodajemy 1 jajo, 1 łyżkę sera,tartą bułkę, pietruszkę - wszystko mieszamy dokładnie.
Doprawiamy sola i pieprzem delikatnie do smaku.
Do ostudzonego ryżu dodajemy 2 jaja, resztę sera (zostawiając 1 łyżkę do dekoracji) - mieszamy,
Ryż dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kurkumę, która zabarwi potrawę na żółto,
do drugiej słodką paprykę w proszku, która zabarwi ryż na czerwono, mieszamy każdą część dokładnie.
Foremkę, najlepiej w kształcie gwiazdki lub choinki smarujemy masłem ,wysypujemy bułką tartą,wykładamy ryż czerwony lekko ugniatajac łyżką,a następnie analogicznie warstwę rybną i na końcu ryż żółty.
Zapiekamy pod przykryciem (z folii aluminiowej) w piecu ok 30 min w temp 190st. C (w zależności od kształtu formy).
Wyjmujemy na półmisek i goracą potrawę posypujemy dekoracyjnie serem, który pod wpływem ciepła ładnie się rozpłynie.

|Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta