PARASOL OCHRONNY
System immunologiczny człowieka składa się z wyspecjalizowanych komórek, nazywanych leukocytami (białymi ciałkami krwi), które powstają w szpiku bądź w grasicy (ta zanika tuż po dojrzewaniu)
Granulocyty pożerają chorobotwórcze wirusy i bakterie.
Limfocyty T pomocnicze mobilizują inne limfocyty do odpowiedzi immunologicznej sterują limfocytami T kilerami oraz limfocytami B, produkującymi przeciwciała.
Limfocyty B, produkują przeciwciała, specjalne substancje białkowe, które w sposób specyficzny unieszkodliwiają czynniki infekcyjne. To przeciwciała są odpowiedzialne za naszą odporność
Komórki Zabójcy - Limfocyty T killer - komórki te rozpoznają zmutowane komórki własnego organizmu - eliminują więc komórki nowotworowe, komórki nieodwracalnie uszkodzone przez wirusy oraz są odpowiedzialne za procesy odrzucania przeszczepów.
O skuteczności tego układu może świadczyć mało znany fakt, iż w ciągu życia każdego człowieka w jego organizmie powstają wielokrotnie zmutowane komórki nowotworowe, są one jednak eliminowane dopóty dopóki system ten jest sprawny.
DLACZEGO ANTYOKSYDANTY SĄ TAK POTRZEBNE?
Antyoksydanty są obecne w wielu produktach żywnościowych. Każdy kiedyś o nich słyszał bądź widział ich listę na etykiecie opakowania jakiegoś produktu. Ale jak antyoksydanty wpływają na żywność? Dlaczego odgrywają tak ważną rolę w żywieniu?
Antyoksydanty to substancje, które zapobiegają utlenianiu, czyli procesowi chemicznemu, który następuje w wyniku ekspozycji żywności na powietrze (tlen), wysoką temperaturę czy też światło. Antyoksydanty odgrywają bardzo ważną rolę w zapewnieniu odpowiedniego smaku, koloru żywności oraz okresu
przydatności do spożycia. Ich użycie jest szczególnie ważne w produktach zawierających tłuszcz. Końcowy etap utleniania tłuszczy, czyli jełczenie z towarzyszącym powstaniem charakterystycznego nieprzyjemnego zapachu, zostaje opóźniony w wyniku dodania antyoksydantów do oleju czy innego tłuszczu.
Naturalne antyoksydanty
Dobrym przykładem na działanie antyoksydantów jest zatrzymanie ciemnienia jabłka po skropieniu go sokiem z cytryny. Kwas askorbinowy (witamina C) znajdujący się w wielu owocach cytrusowych jest naturalnym antyoksydantem. Dzięki swoim właściwościom często znajduje wykorzystanie w różnych produktach żywnościowych.
Innym naturalnym antyoksydantem jest tokoferol (E300 - E304), który należy do rodziny witaminy E. Tokoferol możemy znaleźć głównie w orzechach, ziarnach słonecznika, soi, kukurydzy, oleju, margarynie i kakao.
Sztuczne antyoksydanty
Wytworzone przez człowieka sztuczne antyoksydanty są używane w takim samym stopniu jak naturalne. Najważniejsze z nich należą do grupy galusan (E310 - E312). Galusany są dodawane przeważnie do olejów roślinnych i margaryn, w celu zachowania dobrego smaku i niedopuszczenia do ich zjełczenia. Dwa inne sztuczne antyoksydanty, które nie należą do powyższej grupy to butylohydroksyanizol (BHA;
E320) i butylohydroksytoluen (BHT; E321).
W tabeli podano przykłady szerokiego zastosowania antyoksydantów w Unii Europejskiej:
E-Numer Substancja Produkty żywnościowe, w których dany antyoksydant został użyty
E 300
E 301
E 302 Kwas askorbinowy
Askorbinian sodu
Askorbinian wapnia Napoje bezalkoholowe, dżemy, mleko kondensowane, kiełbasa
E 304 Palmitynian askorbylu Kiełbasa, buliony
E 306-309 Tokoferole Oleje
E 310
E 311 Galusan propylu
Galusan oktylu Tłuszcze i oleje wykorzystywane w profesjonalnej produkcji, tłuszcze i oleje do smażenia,
przyprawy, zupy w proszku, gumy do żucia
E 320
E 321 Butylohydroksyanizol (BHA)
Butylohydroksytoluen (BHT) Słodycze, rodzynki, serki
topione, masło orzechowe, zupy typu instant
Przepisy ustawodawcze
Pomimo, że witaminy C i E mają korzystny wpływ na nasz organizm, to nakładane są oficjalne limity co do ilości ich użycia jako antyoksydantów w artykułach żywnościowych. Antyoksydanty poddawane są, tak samo jak inne dodatki do żywności, surowemu zarządzaniu legislacyjnemu EU, które reguluje zasady ich używania i etykietowania opakowań (Dyrektywa 95/2/EC Parlamentu i Rady Europejskiej z dn. 20.02.1995 r. dotycząca dozwolonych substancji dodatkowych do żywności innych niż barwniki i środki słodzące). Zgodnie
z powyższą dyrektywą wymagane jest umieszczenie na opakowaniu listy wszystkich substancji dodatkowych, w tym wszystkich antyoksydantów, wraz z numerem symbolu E.
Badania nad nowymi substancjami
Aby zwiększyć zakres działania naturalnych antyoksydantów podejmowane są próby uzyskania nowych substancji roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym. Jest to dość trudne, ponieważ naturalne substancje posiadają często niepożądane cechy. Naukowcy odkryli, że wiele substancji roślinnych, obecnych
np. w szałwi i rozmarynie, jest skutecznymi antyoksydantami.
Jednakże zawsze należy brać pod uwagę dwa problemy. Po pierwsze, substancje naturalnie występujące w żywności nie są automatycznie bezpieczne dla ludzi. Po drugie, naturalne substancje roślinne często mają silny, charakterystyczny smak. Tak więc nowo odkryte substancje nie zawsze są użyteczne do produkcji środków żywnościowych. W przypadku gdy mogą być używane, muszą przejść wiele procedur zabezpieczających, jak np. określenie ich dopuszczalnej zawartości w dodatkach do żywności oraz umieszczenie ich nazw w przepisach ustawodawczych.
Więcej informacji
Directive 95/2/EC of the European Parliament and the Council of 20 February 1995 on Food Additives other than Colours and Sweeteners (Dodatki do żywności inne niż substancje barwiące i słodzące:
http://europa.eu.int/comm/
Ogólne informacje na temat substancji dodatkowych (zasady etykietowania, normy spożycia, itp.):
http://europa.eu.int/comm/
http://www.eufic.org/en/
Szczegółowe informacje dotyczące ustawodawstwa znajdują się na następujących stronach internetowych : www.EFSA.eu.int
http://www.codexalimentarius.
Rozszyfrowanie znaczenia numeru E dla substancji dodatkowych można znaleźć pod adresem:
http://www.eufic.org/en/
Daj sobie szansę na:
- więcej energii
- większa odporność
- ładniejszy wygląd
- łagodzenie stresu
Pieć złotych dziennie, stać Cię na to.
www.martadymek.suportio.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz