sobota, 12 marca 2011

Nadciśnienie

Nadciśnienie nazywane jest cichym zabójcą ponieważ samo nie daje, zwłaszcza przy niezbyt wysokich wartościach, wyraźnych objawów. Najczęściej jest jednak wstępem do zawału serca lub udaru.

Przyczyną nadciśnienia może być skłonność dziedziczna lub też może ona wynikać z zaburzeń
metabolizmu. Może być też spowodowane schorzeniami tętnic a czasem związane jest z ciążą.

Bardzo często (zbyt często) na nadciśnienie aplikowane są, przepisywane przez lekarzy syntetyczne leki podczas gdy w wielu przypadkach możliwe jest kontrolowanie ciśnienia metodami naturalnymi bez żadnych skutków ubocznych. Już samo utrzymanie właściwej diety i trybu życia daje bardzo pozytywny efekt.

Niestety, przemysł farmaceutyczny oferujący wiele syntetycznych leków na nadciśnienie, nie jest
zainteresowany popieraniem naturalnych metod.

Rośliny przydatne w leczeniu nadciśnienia:

seler,czosnek,głóg,cebula,pomidor,brokuł,marchew,fasolka szparagowa,czarny bez,oliwka,szafran uprawny,kozłek lekarski,ketmia szczawiowa.

Osoby cierpiące na nadciśnienie powinny regularnie spożywać zupy jarzynowe sporządzane z powszechnie
dostępnych jarzyn: seleru, cebuli, brokułu, marchwi, czosnku, pomidora, fasolki szparagowej.

Do zup jarzynowych warto stosować różne przyprawy wspomagające obniżanie ciśnienia takie jak: koper
włoski, oregano, pieprz, bazylia, estragon, szafran uprawny.

Należy też regularnie spożywać surowe jarzyny: czosnek (jeden ząbek dziennie), seler (cztery łodygi dziennie), cebulę (co najmniej 2 sztuki dziennie, może być też jako dodatek do różnych sałatek), pomidor, marchew (po 1 szt. dziennie).

Z kwiatów czarnego bzu przyrządza się syrop, który doskonale nadaje się do słodzenia herbaty w ilości
10 ml.

UWAGA: Nie powinny go jednak stosować osoby otyłe i cierpiące na cukrzycę.

Z liści oliwki europejskiej, kwiatów ketmii szczawiowej i głogu dwuszyjkowego można robić mieszankę (po 40 g każdej z roślin), z której przyrządzamy napar. 2 łyżki mieszanki należy zalać 0,5 l wody, gotować 4 min a następnie zostawić pod przykryciem 20 min. Pić 3 razy dziennie.

Można też przyrządzać napar z samego głogu (pozostałe rośliny nie występują w Polsce).

Można też stosować, najlepiej w porozumieniu z lekarzem, wyciągi z różnych roślin takich jak:
jemioła, oliwka, pluskwica granatolistna, pluskwica groniasta, kozłek lekarski, głóg dwuszyjkowy, rauwolfia.

Ponadto - również w porozumieniu z lekarzem - można zastosować suplementację magnezem (dzienna
dawka ok 400 mg).

Inne zalecenia:
unikanie papierosów i alkoholu
spożywanie jak najwięcej świeżych owoców i warzyw
regularne uprawianie gimnastyki, spacerów, sportu
ćwiczenie jogi
korzystanie z urlopu w rejonach wskazanych dla osób z nadciśnieniem np nad morzem
utrzymywanie diety zapobiegającej otyłości i cukrzycy

Z powyższego opisu wynika że znaczna większość wymienionych roślin leczniczych, szczególnie
warzyw jest w Polsce powszechnie dostępna.

Dlatego też nawet jeśli inne egzotyczne rośliny (zioła) bądź wyciągi z nich nie byłyby stosowane a do tego jeszcze osoba cierpiąca na nadciśnienie zastosowałaby się do podanych na końcu zaleceń, to
może sama uzyskać bardzo zadowalające efekty kuracji.

Oczywiście zawsze wskazana jest konsultacja z lekarzem jak również przeprowadzanie sobie okresowych badań kontrolnych.

www.martadymek.suportio.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta