wtorek, 15 kwietnia 2014

Produkty silnie zakwaszające organizm



Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego przeprowadzono badania na 150 ochotnikach. 

Badania te polegały na wpuszczeniu do żołądka sondy i podawaniu różnych płynów. Na podstawie badań podano listę płynów powodujących największe zakwaszenie organizmu
1. mleko
2. piwo
3. 7-Up
4. kawa bezkofeinowa
5. zwykła kawa
6. herbata
7. Coca-Cola

Badania miały na celu znalezienie głównych sprawców wywoływania stanów zapalnych żołądka doprowadzając do powstania nadżerek, wrzodów, polipów i innych wynaturzeń uszkodzonej tkanki z rakiem włącznie.

Z pewnością najbardziej szokuje informacja dotycząca mleka, tym bardziej że reklamy wmawiają nam iż mleko jest najlepszym źródłem wapnia! Pasteryzowane mleko nie dość, że po procesie pasteryzacji posiada znikomą ilość przyswajalnego wapnia, to dodatkowo zakwasza organizm, który musi oddać ze swego magazynu (kości, zęby) wapń w celu odkwaszenia takiego mleka.

Zatem spożywanie mleka i jego produktów zmniejsza zasoby wapnia w naszym magazynie (kości, zęby) powodując osteoporozę i wypadanie zębów.

Więcej na temat mleka w książce "Mleko cichy morderca"-autor lekarz dr Nand Kischore Sharm


"Wrogami" wapnia są tłuszcze, kwas szczawiowy (obecny np. w czekoladzie, kakao i czarnej herbacie) oraz kwas fitynowy (zawarty w produktach zbożowych - unikaj nadmiaru białego pieczywa i makaronów) jak również leków typu antykoagulanty, sterydy, kortykosterydy, enkorton, leki uspakajające, leki na zgagę oraz antybiotyki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta