poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Niskotłuszczowe desery



Dbanie o linię nie oznacza konieczności rezygnowania z ulubionych deserów.Większość z nich można przygotować tak,by zawierały mniej tłuszczu i cukru.

Kiedy przechodzimy na dietę odchudzającą,unikanie deserów jest dla nas zazwyczaj niełatwym zadaniem. Na szczęście,nie ma takiej potrzeby.Istnieje mnóstwo przepisów na pyszne i zdrowe niskotłuszczowe desery.Przyrządzenie takiego smakołyku jest dość łatwe.Najważniejsze to zamienić wysokokaloryczne składniki na produkty z niską zawartością tłuszczu,np.mleko pełnotłuste można zastąpić odtłuszczonym.Nie należy jednak zapominać,że bez względu na skład deseru,najważniejszy warunek utrzymania prawidłowej masy ciała to zachowanie umiaru.

Pilnuj wielkości porcji.

Od czasu o czasu można zjeść ulubiony deser,nawet jeśli zawiera on sporo łuszczu,ale należy zwracać uwagę na to,ile się je.Wiele deserów ma w sobie dużo kalorii,tłuszczu i cukru,ale można sobie na nie pozwolić,jeśli zjada się niewielkie porcje. Np.zamiast dużego kawałka ciasta czekoladowego - mniejszy kawałek,który należy zjeść powoli,delektując się smakiem.Nie ma też konieczności zjadania całej porcji naraz - te przyjemność możemy sobie przecież rozłożyć na kilka dni.

Pyszne owoce.
Z owoców można przyrządzać łatwe i pyszne desery niskotłuszczowe. Zamiast zjeść owoc od razu,można go pokroić na kawałki i nabić na szpikulec,a potem posmarować odrobiną roztopionej czekolady lub skropić sokiem limonkowym i włożyć do opiekacza.Owoce smakują też doskonale w sałatce,polane jogurtem greckim lub z dodatkiem odtłuszczonych lodów albo sorbetów,posypane orzechami i pestkami.Inny świetny pomysł na deser to przekładaniec z ciasta biszkoptowego,niskotłuszczowego kremu,owoców i galaretki.

Lodowe przysmaki.
Równie dobry jest mrożony deser,np.sorbet pomarańczowy lub ananasowy albo granita kawowa.Te pyszności możesz przygotować bez trudu. Na małym ogniu podgrzej w wodzie odrobinę cukru,następnie zdejmij rondel z ognia i odstaw syrop,by ostygł.Następnie dodaj sok owocowy lub zaparzoną kawę i wymieszaj.Potem wlej mieszankę do pojemnika i włóż do zamrażalnika co najmniej na 3 godziny.Granita będzie po tym czasie gotowa,natomiast sorbet trzeba co pół godziny wyjmować z zamrażalnika i rozbijać widelcem kryształki lodu,po czym ponownie wstawiać do zamrażalnika.

Płatki owsiane w deserach.
Płatki owsiane dodane do deseru wzbogacają go o ważne witaminy,minerały i błonnik,a przy tym pasują do wielu rozmaitych przepisów.Można je dodać na wierzch duszonych lub pieczonych owoców,co nada deserowi smacznej chrupkości.Płatki owsiane mogą tez zastąpić część czekolady w przepisie na ciasteczka czekoladowe.Mogą być również ukryte w ciasteczkach z musli,naleśnikach,ciastach,babeczkach i herbatnikach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta