Inspektorzy stwierdzili, ze jakość 24 proc. badanych towarów była znacznie niższa od deklarowanej.
Do niedawna ze stu kilogramów mięsa odpowiedniej jakości wolno było wyprodukować 52 kg kabanosów czy 86 kg szynki. "Wydajność" tych wyrobów wynosiła odpowiednio 52 proc. i 86 proc. Dzisiaj z tej samej ilości mięsa produkuje się 200 i więcej kilogramów "szlachetnych" wędlin. Do mięsa wstrzykuje się wodę z azotanami i azotynami, substancje wiążące wodę, fosforany dodające wędlinie kruchości, ulepszacze.
Do niedawna ze stu kilogramów mięsa odpowiedniej jakości wolno było wyprodukować 52 kg kabanosów czy 86 kg szynki. "Wydajność" tych wyrobów wynosiła odpowiednio 52 proc. i 86 proc. Dzisiaj z tej samej ilości mięsa produkuje się 200 i więcej kilogramów "szlachetnych" wędlin. Do mięsa wstrzykuje się wodę z azotanami i azotynami, substancje wiążące wodę, fosforany dodające wędlinie kruchości, ulepszacze.
Z kilograma mięsa można spokojnie zrobić 1,5 kg szynki. Producent zgodnie z przepisami umieszcza na towarze informacje, że szynka jest napompowana wodą. Brzmi ona: "produkt wysoko wydajny" .
Nie inaczej jest z wyrobami drobiowymi, które mają niewiele wspólnego z drobiem.
Decydując o zakupie takiego a nie innego pożywienia, nie tylko decydujesz o wydaniu lub zaoszczędzeniu pewnej kwoty pieniędzy teraz, ale także decydujesz o wydatkach lub oszczędnościach związanych z Twoim zdrowiem w przyszłości.
Nie inaczej jest z wyrobami drobiowymi, które mają niewiele wspólnego z drobiem.
Decydując o zakupie takiego a nie innego pożywienia, nie tylko decydujesz o wydaniu lub zaoszczędzeniu pewnej kwoty pieniędzy teraz, ale także decydujesz o wydatkach lub oszczędnościach związanych z Twoim zdrowiem w przyszłości.
Dobrze się więc zastanów i sprawdź co jadasz teraz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz