Aby zachować homeostazę organizmu należy zadbać o właściwy bilans wody.
Niedobór wody w organizmie wynoszący 2-3% masy ciała obniża wydolność fizyczną, odwodnienie w granicach 5-8% masy ciała powoduje dalsze osłabienie wydolności fizycznej i psychicznej. Utrata wody w ilości ok. 20% prowadzi do śmierci.
Woda w organizmie człowieka stanowi od 45-75%. Jej ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Ciało noworodka zawiera 78% wody, dorosłego człowieka – 59-65%, zaś u osób w podeszłym wieku tylko 45%. Wartość ta zależy od ilości tkanki tłuszczowej, w której występuje 10-20% wody. U osób otyłych jest mniej wody ustrojowej. Organizm kobiet ze względu na większą zawartość tkanki tłuszczowej, zawiera mniej tego składnika.
Woda w organizmie człowieka stanowi od 45-75%. Jej ilość zmniejsza się wraz z wiekiem. Ciało noworodka zawiera 78% wody, dorosłego człowieka – 59-65%, zaś u osób w podeszłym wieku tylko 45%. Wartość ta zależy od ilości tkanki tłuszczowej, w której występuje 10-20% wody. U osób otyłych jest mniej wody ustrojowej. Organizm kobiet ze względu na większą zawartość tkanki tłuszczowej, zawiera mniej tego składnika.
Zawartość wody w organizmie powinna utrzymywać się na stałym poziomie, co oznacza, że bilans wody powinien być zerowy. Dodatni bilans wody występuje w okresie wzrostu i w czasie ciąży. Ustrój otrzymuje wodę z płynami m.in. w postaci wody, herbaty, zup, soków, itp. i z pożywieniem o konsystencji stałej. Dzięki temu dorosły człowiek w ciągu doby przyjmuje ok. 1-1,5 l wody. Jej zawartość w żywności w postaci stałej jest zróżnicowana np.: tłuszcze i cukier prawie wcale nie zawierają wody, owoce i warzywa – ok. 90%, ryby i mięso - 70-80%, chleb – 37%. Z pokarmów stałych organizm może otrzymać ok. 1,2 l wody/dobę. Ponadto w ustroju powstają znaczne ilości wody metabolicznej w wyniku procesów przemiany materii. Najwięcej wody powstaje w wyniku spalania tłuszczów – 1,07 g, następnie węglowodanów – 0,6 g, białek – 0,4 g. Łącznie wskutek przemian metabolicznych w organizmie powstaje ok. 300 g wody.
Wydalanie wody z organizmu odbywa się głównie przez nerki w postaci moczu – ok. 1500 ml, z wydychanym powietrzem przez płuca ok. 350 – 550 ml, przez skórę 500-600 ml, z kałem ok. 150 ml.
Bilans wody w organizmie (0) = woda dostarczona do ustroju (2500 l) – woda wydalona z ustroju (2500 l)
Wydalanie wody z organizmu odbywa się głównie przez nerki w postaci moczu – ok. 1500 ml, z wydychanym powietrzem przez płuca ok. 350 – 550 ml, przez skórę 500-600 ml, z kałem ok. 150 ml.
Bilans wody w organizmie (0) = woda dostarczona do ustroju (2500 l) – woda wydalona z ustroju (2500 l)
Należy spożywać od 2-2,5 l dobrej jakości wody/dzień. Co oznacza woda dobrej jakości? To woda dostarczająca odpowiednią ilość składników mineralnych, wykazująca właściwości alkalizujące, o właściwych parametrach fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych. Należy dążyć, aby w organizmie była zachowana równowaga kwasowo-zasadowa, warunkuje to właściwy przebieg procesów życiowych (przemiany biochemiczne, funkcjonowanie narządów wewnętrznych). Ze względu na przewagę spożycia składników posiadających właściwości kwasotwórcze, w celu przywrócenia i zachowania równowagi kwasowo-zasadowej w diecie powinny przeważać produkty zasadotwórcze, a także woda o odczynie zasadowym.
Woda o odczynie zasadowym:
· aktywuje i równoważy naturalny system obronny organizmu;
· wspomaga funkcje trawienne;
· wspomaga funkcjonowanie nerek;
· dodaje energii;
· zmniejsza zmęczenie;
· zmniejsza cellulit;
· właściwe jej połączenie z codzienną dietą może wspomóc proces odchudzania
· aktywuje i równoważy naturalny system obronny organizmu;
· wspomaga funkcje trawienne;
· wspomaga funkcjonowanie nerek;
· dodaje energii;
· zmniejsza zmęczenie;
· zmniejsza cellulit;
· właściwe jej połączenie z codzienną dietą może wspomóc proces odchudzania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz