Brak wiedzy na temat alergii to powód błędnego sposobu myślenia wśród alergików. Polega on m.in. na winieniu alergii pokarmowej za każdą dolegliwość, zamiast szukania jej przyczyn. Poniżej są najczęściej spotykane mity dotyczące alergii:
To tylko niestrawność.
To tylko niestrawność.
Ból żołądka rzeczywiście najczęściej jest objawem niestrawności, jednak może również być wczesnym ostrzeżeniem przed alergią pokarmową. Bez badań i diagnozy tej dolegliwości, może nas spotkać znacznie poważniejsza reakcja organizmu, na którą nie będziemy przygotowani.
Tylko „na spróbowanie”. Nawet bardzo mała ilość jedzenia, na które jesteśmy uczuleni, może spowodować reakcję równie silną jak po dużej dawce alergenu. Zdarza się, że użycie tej samej łyżki, która wcześniej była zanurzona w substancji uczulającej, może spowodować poważny atak.
To wszystko przez alergię. Alergie pokarmowe często obwinia się za dolegliwości psychiczne, np. za ADHD. Pomimo, że jedzenie może grać rolę w nasileniu objawów, jednak nie jest ono przyczyną.
Uczulenie na wszystko.
Tylko „na spróbowanie”. Nawet bardzo mała ilość jedzenia, na które jesteśmy uczuleni, może spowodować reakcję równie silną jak po dużej dawce alergenu. Zdarza się, że użycie tej samej łyżki, która wcześniej była zanurzona w substancji uczulającej, może spowodować poważny atak.
To wszystko przez alergię. Alergie pokarmowe często obwinia się za dolegliwości psychiczne, np. za ADHD. Pomimo, że jedzenie może grać rolę w nasileniu objawów, jednak nie jest ono przyczyną.
Uczulenie na wszystko.
Nieprawidłowe reakcje organizmu na jedzenie mogą mieć wiele źródeł, włączając w to składniki jedzenia, toksyny, dużą koncentracje histaminy, bakterii lub wirusów. Nie myśl, że wysypka po jedzeniu oznacza, że jesteś na nie na pewno uczulona.
Nie mam żadnych uczuleń.
Nie mam żadnych uczuleń.
Alergie pokarmowe mają swoje źródło zarówno w genetyce jak również w styczności z alergenami. Im częściej wystawiasz się na działanie alergenów (jesz jedzenie je zawierające) tym większe jest prawdopodobieństwo, że alergia pokarmowa się pojawi.
Mam uczulenie na dodatki.
Mam uczulenie na dodatki.
Rzeczywiście składniki żywności, tzw. ulepszacze, mogą powodować nawet silne reakcje, podobne do alergii. Jednak jest to tylko efekt reakcji chemicznych, które zachodzą w naszym organizmie.
Pamiętaj: kiedy zauważasz u siebie reakcję na coś, co wcześniej zjadłaś zdecyduj się na badania, które dadzą pewność, co tak naprawdę ci dolega.
Pamiętaj: kiedy zauważasz u siebie reakcję na coś, co wcześniej zjadłaś zdecyduj się na badania, które dadzą pewność, co tak naprawdę ci dolega.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz