cukier biały - 15 dag
cukier puder lub lukier - 1/2 szklanki
drożdże - 6 dag
łuszcz do formy - 5 dag
maka - 50 dag
masło - 10 dag
mąka - 1 do formy
migdały w płatkach - 5 dag
mleko - 250 ml
rodzynki - 5 dag
skórka pomarańczowa - 5 dag
sól - 1 szcypta
żóltka jaj - 5 sztuk
Zagotować mleko, zalać nim 1/3 porcji mąki i rozetrzeć, aby nie było grudek. Migdały i skórkę pomarańczową oraz rodzynki pomieszać i oprószyć mąką. 2 formy do bab posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Kiedy mąka z mlekiem przestygnie dodać drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, mąkę, stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Wsypać bakalie i wymieszać. Nałożyć do
1/3 wysokości i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto bardzo powoli rośnie.
Gdy podwoi swoją objętość piec ok. godziny w temperaturze 200 stopni. Upieczone baby posypać cukrem pudrem lub polać lukrem,
Takie wypieki - parzone zachowują długo świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz