10 g świeżego masełka
30 g twarożku kilkakrotnie zmielonego
2 paczki harbatników (petitki)
1 łyzka kakao rozpuszczalnego
1 łyżka drobno posiekanych rodzynków królewskich
łyżka glukozy w proszku
Do utartego świeżego masełak dodajemy porcjami twarożek dalej ucierając.
1/3 część masy odkładamy do innej miseczki , ucieramy dodając kakao i rodzynki.
Na płacie folii aluminiowej układamy 1 rządek herbatników, na nim warstwę białego twarożku, na to paseczki ciemnego i tak do wyczerpania masy układamy kopczyk.
Po bokach przyklejamy z dwóch stron herbatniki tak aby w przekroju otrzymać trójkącik.
Zawijamy nasze ciasto w folię i odkładamy do lodówki na 24 godz.
Po zdjęciu folii posypujemy glukozą przez siteczko, kroimy na porcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz