Poruszę dzisiaj bardzo istotny temat. W ostatnich dniach bardzo dużo rozmawiałam z osobami na temat prawidłowego odżywiania, prawidłowego oczyszczania, a także skutecznego samo zatruwania własnego organizmu. Zadziwia mnie fakt, jak niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, że to właśnie podstawowe błędy żywieniowe sprawiają, że czujemy się gorzej, zmęczeni, słabi, ociężali, czy w depresji.
Jak najprościej wytłumaczyć, co to jest samo zatruwanie? Staram się to porównać do częstej czynności, jaką jest tankowanie samochodu na stacji benzynowej. Zawsze zależy nam, aby nalać do baku jak najlepsze
paliwo. Spróbuj jednak nalać do połowy benzyny, a drugą połowę wypełnij wodą. Czy samochód pojedzie?
W ten właśnie sposób bardzo często "tankujemy" nasz organizm. Ledwo jedzie, aż w końcu całkowicie wysiada. Czyż nie tak często wygląda życie naszych znajomych?
paliwo. Spróbuj jednak nalać do połowy benzyny, a drugą połowę wypełnij wodą. Czy samochód pojedzie?
W ten właśnie sposób bardzo często "tankujemy" nasz organizm. Ledwo jedzie, aż w końcu całkowicie wysiada. Czyż nie tak często wygląda życie naszych znajomych?
Samo zatruwanie organizmu (autotoksykacja) jest najstraszniejszym wrogiem zdrowia, ponieważ wiele chorób bierze swój początek od zatrucia krwi. Starożytni mędrcy, lekarze egipscy, jogowie i Tybetańczycy już od dawien dawna znali fundamentalną zasadę:
JELITO GRUBE MUSI BYĆ UTRZYMYWANE W ABSOLUTNYM PORZĄDKU, JEŚLI CZŁOWIEK CHCE BYĆ ZDRÓW.
Nie jest tajemnicą, że 60% mieszkańców kuli ziemskiej cierpi na chroniczne zaparcia, z tego powodu odczuwają skutki autotoksykacji na własnym zdrowiu, dlatego spróbujmy uściślić, jakie są główne przyczyny
tak fatalnego stanu jelita grubego u większości ludzi.
"Wiele chorób przychodzi do człowieka przez jamę ustną" - powiedział Hipokrates.
tak fatalnego stanu jelita grubego u większości ludzi.
"Wiele chorób przychodzi do człowieka przez jamę ustną" - powiedział Hipokrates.
Jak zwykle miał rację. Chodzi o to, że podstawę naszego żywienia stanowią produkty gotowane,
rafinowane i skrobiowe (artykuły mączne, obficie doprawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami białkowymi: mięsem, kiełbasą, żółtym serem, nabiałem, jajami). Kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie strawić tak różnorodnego, mieszanego pokarmu, niestrawione resztki osiadają na ściankach jelita grubego, tworząc "osad". W jelicie grubym jest ciepło i wilgotno. Niestrawione resztki pokarmowe
przekształcają się w masę rojącą się od chorobotwórczych bakterii, które tworzą trujące substancje własnego metabolizmu - toksyny. Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi, rozchodząc się po całym organizmie i stopniowo go zatruwając. Tak więc nieodpowiednio łączony pokarm, jak również spożywanie nadmiernych jego ilości prowadzi przede wszystkim do chorób układu pokarmowego i jelitowego.
Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność, ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniejszenie apetytu, skrytość, pobudliwość, mroczne myśli
- wszystko to skutki autotoksykacji - jednej z głównych przyczyn zaparć.
Jeśli przerwa w wypróżnieniu trwa od 24-32 godzin jest to ewidentny przykład zaparcia, z którym należy bezwzględnie walczyć. Najczęstsze przyczyny zaparcia to:
1) Spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Nawyk zaspokajania głodu kanapką, którą popija się herbatą lub kawą, powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec, w wyniku czego w ciągu kilku dni nie odczuwamy potrzeby wypróżniania.
2) Spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, że człowiek spożywa o 3-5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek objada się i nie wszystkie produkty są przyswajane, to część pokarmu zaczyna gnić. Jelita wtedy przypominają stałe pole walki pomiędzy zdrowotnymi i chorobotwórczymi bakteriami i nie ma mowy o wydalaniu odchodów dopóki ona się nie skończy.
3) Przyzwyczajenie do spożywania dużej ilości kawy, herbaty, i wyrobów mącznych (chleba, ciasta itp.), przy znikomym spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, a właśnie one dzięki zawartości celulozy zmuszają jelito grube do pracy
------
Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalna medycynę i alternatywne podejście do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie.
Czy chciałbyś dowiedzieć się, na czym polegają nowoczesne zasady niekonwencjonalnej diagnostyki i leczenia? A co byś powiedział, gdybyś mógł poznać przyczynę niemalże wszystkich naszych schorzeń po 40 roku życia oraz dowiedział się jak można temu zapobiec już w młodości?
Jedzenie jest nałogiem
Czy wiesz, dlaczego jedzenie jest nałogiem dla większości ludzi? Nałogiem? Dziwne, nieprawdaż? A co byś powiedział, gdybyś poznał te przyczyny i na ich podstawie potrafił prawidłowo ustawić ilość, wartość i zestaw mieszanki paliwowej dla Twojego organizmu?
rafinowane i skrobiowe (artykuły mączne, obficie doprawiane masłem i cukrem, łączone na przemian z produktami białkowymi: mięsem, kiełbasą, żółtym serem, nabiałem, jajami). Kiedy układ pokarmowy nie jest w stanie strawić tak różnorodnego, mieszanego pokarmu, niestrawione resztki osiadają na ściankach jelita grubego, tworząc "osad". W jelicie grubym jest ciepło i wilgotno. Niestrawione resztki pokarmowe
przekształcają się w masę rojącą się od chorobotwórczych bakterii, które tworzą trujące substancje własnego metabolizmu - toksyny. Te substancje są wchłaniane przez ścianki jelita grubego, następnie przedostają się do krwi, rozchodząc się po całym organizmie i stopniowo go zatruwając. Tak więc nieodpowiednio łączony pokarm, jak również spożywanie nadmiernych jego ilości prowadzi przede wszystkim do chorób układu pokarmowego i jelitowego.
Obłożony język, nieświeży oddech, napadowe bóle głowy, zawroty głowy, apatia, senność, ciążenie w dolnej części brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, zmniejszenie apetytu, skrytość, pobudliwość, mroczne myśli
- wszystko to skutki autotoksykacji - jednej z głównych przyczyn zaparć.
Jeśli przerwa w wypróżnieniu trwa od 24-32 godzin jest to ewidentny przykład zaparcia, z którym należy bezwzględnie walczyć. Najczęstsze przyczyny zaparcia to:
1) Spożycie wysokokalorycznego pożywienia niedużej objętości. Nawyk zaspokajania głodu kanapką, którą popija się herbatą lub kawą, powoduje powstawanie bardzo małej ilości masy kałowej w jelicie grubym. Nie wywołuje ona parcia na stolec, w wyniku czego w ciągu kilku dni nie odczuwamy potrzeby wypróżniania.
2) Spożywanie zbyt dużych ilości pokarmu. Już dawno zostało dowiedzione, że człowiek spożywa o 3-5 razy więcej pokarmu niż jest to niezbędne dla jego organizmu. Kiedy człowiek objada się i nie wszystkie produkty są przyswajane, to część pokarmu zaczyna gnić. Jelita wtedy przypominają stałe pole walki pomiędzy zdrowotnymi i chorobotwórczymi bakteriami i nie ma mowy o wydalaniu odchodów dopóki ona się nie skończy.
3) Przyzwyczajenie do spożywania dużej ilości kawy, herbaty, i wyrobów mącznych (chleba, ciasta itp.), przy znikomym spożyciu produktów pochodzenia roślinnego, a właśnie one dzięki zawartości celulozy zmuszają jelito grube do pracy
------
Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalna medycynę i alternatywne podejście do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie.
Czy chciałbyś dowiedzieć się, na czym polegają nowoczesne zasady niekonwencjonalnej diagnostyki i leczenia? A co byś powiedział, gdybyś mógł poznać przyczynę niemalże wszystkich naszych schorzeń po 40 roku życia oraz dowiedział się jak można temu zapobiec już w młodości?
Jedzenie jest nałogiem
Czy wiesz, dlaczego jedzenie jest nałogiem dla większości ludzi? Nałogiem? Dziwne, nieprawdaż? A co byś powiedział, gdybyś poznał te przyczyny i na ich podstawie potrafił prawidłowo ustawić ilość, wartość i zestaw mieszanki paliwowej dla Twojego organizmu?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz