Pijesz Cola Light, Diet Pepsi i żujesz gumy Orbit. Jeśli bardzo dbasz o linię, to przypuszczalnie do kawy sypiesz także Nutra Sweet. Wyglądasz lepiej i nie musisz wierzyć we wszystko co na ten temat mówią inni, ale przynajmniej powinieneś to wiedzieć!
Dlaczego nie można przekonać ludzi by słuchali ostrzeżeń przed spożywaniem pewnych substancji? Odpowiedź jest prosta. Olbrzymia większość nie rozumie tych ostrzeżeń. To o czym piszą naukowcy swoim hermetycznym językiem nie jest dla nas dostępne. Jeżeli wywód jest dłuższy niż jedna linijka, to przekracza nasze możliwości rozumienia. A przecież może być inaczej. Wystarczy odrobina normalnego języka w skomplikowanym tekście naukowym i możemy sami wkroczyć w tą zamkniętą dziedzinę. Możemy poczuć, że jesteśmy wystarczająco oświeceni i ... rozumieć o co chodzi!!!
Kierując się takimi przesłankami postanowiłam zamiesić w tym miejscu artykuł zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter for Doctors and Patients.
Poniższy kawałek jest niezwykły i dotyczy nas wszystkich. Czyta się go jak spiskową teorię dziejów. Można się poczuć Brucem Willisem i mieć potrzebę wszystko to zdemaskować. A nie jest to łatwe bo, choć dla eksperta znającego podstawowe zagadnienia, to o czym się tu mówi jest jednoznacznie lub... potencjalnie trucizną, aspartam wszedł na rynek i zrobił oszałamiającą karierę. Zdecydowała o tym kasa. Hossa trwa, kto zabije kurę znoszącą złote jaja? Nikt! Nawet jeśli narobi ona nieco szkód, to wypłaci się jakieś odszkodowania, a kura niech znosi dalej. Ty masz wybór chcesz tych "jaj" czy nie.
Nutrasweet lub Aspartam
Aspartame jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet .Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności.Aspartam jest nazwą techniczną nazw handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure. Aspartam został odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D. Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach gazowanych w 1983 roku.
Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już 26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA - odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła (za 3 mld $ .) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.
Widzisz coś tu jest nie tak! Dlaczego jakiś dodatek do żywności jest wprowadzany a następnie wycofywany, potem jednak znowu rozgrzeszany? Czym jest to spowodowane? Czytaj dalej, nie uwierzysz ...!
Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ujawniono w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994. Kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności, drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju, niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci i bóle stawów.
Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:
guzy mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone, fibromyalgia, i cukrzyca(!).
Aspartam jest kombinacją trzech substancji chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Książka, Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam wśród "trucizn chemicznych."
Widzisz dotarłeś aż dotąd i już rozumiesz, że to nie jest tak, jak z alkoholem czy papierosami: Nie pal - umrzesz zdrowszy. Wygląda, że jedząc to będziesz żył - tyle, że chorszy, a być może dużo chorszy!
Widzisz dotarłeś aż dotąd i już rozumiesz, że to nie jest tak, jak z alkoholem czy papierosami: Nie pal - umrzesz zdrowszy. Wygląda, że jedząc to będziesz żył - tyle, że chorszy, a być może dużo chorszy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz