występują szybko po spożyciu zakażonego pokarmu (w ciągu kilku godzin). Typowe objawy to:
- nasilone wymioty,
- bóle nadbrzusza,
- biegunka,
- osłabienie krążenia. Temperatura, może być podwyższona lub obniżona. Zatrucie szczepami gronkowca może spowodować zapaść i zagrożenie zgonem.
Zakażenia gronkowcowe zazwyczaj dzieli się na:
- zapalenie ropne stawów,
- zapalenia szpiku i kości,
- choroby układu oddechowego: zapalenie oskrzeli, opłucnej, płuc, ucha środkowego, zatok obocznych nosa, gardła i migdałków,
- choroby przewodu pokarmowego: zapalenie jelit (rzekomo błoniaste, martwicze itp.), zatrucia pokarmowe, odzwierzęce,
- zatrucia pokarmowe,
- choroby układu moczowego: odmiedniczkowe zapalenie nerek, zapalenie cewki moczowej, zapalenie pęcherza,
- zapalenie opon mózgowo - rdzeniowych,
- zespół oparzonej skóry
- posocznice i ropowice, zapalenie sutków,
- choroby skórne: ropnie, czyraki pojedyncze i mnogie, trądzik, zastrzał, zakażone rany itp.
- zespół wstrząsu toksycznego
Źródłem skażenia żywności są najczęściej zakłady spożywcze, a w nich sprzęt i powierzchnie produkcyjne do wytwarzania żywności. Pożywką dla gronkowca złocistego staja się popularne pokarmy: lody, ciastka z kremem i budyniem, jajka i sałatki garmażeryjne. Ponadto: mleko i nabiał, mięso i przetwory mięsne („tatar”, kotlety mielone), wędliny (np. kaszanki, salceson), drób oraz przetwory z ryb.
Nie tylko gronkowiec złocisty, ale i inne gronkowce mogą być wysoce toksyczne, zwłaszcza jeśli się namnożą w pożywce i wytworzą wiele trujących toksyn. Produkują wówczas silnie trujące enzymy proteolityczne i toksyny. Np. wspomniana już enterotoksyna gronkowcowa wywołującą ciężkie zatrucia pokarmowe lub toksyna wstrząsu toksycznego - często prowadzącego do śmierci. Zjadliwość toksyczna tych gronkowców znana jest jako wirulencja.
JAK SIĘ CHRONIĆ PRZED ZAKAŻENIEM?
- wędliny o krótkiej trwałości należy kupować zawsze świeże i przechowywać krótko,
- mięso, wędliny, warzywa i owoce, które łatwo się psują, należy przechowywać w lodówce osobno,
- nie spożywajmy potraw nie dopieczonych czy nie dogotowanych. Ogrzewajmy je bardzo dokładnie,
- nie wolno ponownie zamrażać produktów. Mięso i drób rozmrażamy tuż przed przygotowaniem potrawy,
- przechowywanie łatwo psujących się produktów w temperaturze 30–45°C sprzyja mnożeniu się drobnoustrojów.
W pewnych sytuacjach gronkowce mogą stać się niezwykle szkodliwe dla organizmu ludzkiego. Szczególnie gdy:
- występuje brak lub nadmiar higieny,
- zły stan skóry (oparzenia lub urazy),
- zły stan układu odpornościowego błon śluzowych (owrzodzenia, zmiany alergiczne),
- słaba odporność komórkowa i humoralna (jej zaburzenia występują m.in. u palaczy i alkoholików),
- niewłaściwy stan metaboliczny organizmu (cukrzyca na przykład może zaburzać skład łoju skórnego i ułatwić rozwój zakażeń),
- wadliwe krążenie w naczyniach obwodowych (u osób z zaburzeniami krążenia występują zmiany troficzne, które szybko ulegają zakażeniu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz