piątek, 17 grudnia 2010

Niebezpieczeństwo rozwoju pleśni.

W przypadku stałej wysokiej wilgotności, jak też szczególnie wilgotnego lata lub złego wysuszenia ziarna, ziarno może ulegać skażeniu pleśniami Aspergillus flavus i inne. Co jakiś czas słyszymy komunikat o tego typu zakażonej mące nawet w Polsce. Może wówczas to skażenie żywności stać się bardzo groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Podobna sytuacja może powstać, gdy zbiory ziemniaków ulegną skażeniu pleśnią w wilgotnych warunkach. Dla przykładu, grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum - to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te
wytwarzają silna toksynę ( fumonistynę), która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu. Z badań naukowych wiemy, że zaraza ziemniaczana często występowała u szkockich sąsiadów w Irlandii, gdzie kartofle
stanowiły podstawę pożywienia. Statystyka wykazała, że w Belfaście anomalie mózgowe były siedmiokrotnie częstsze niż w Londynie.

Dotyczyły one przede wszystkim dzieci, które rodziły się martwe, bez mózgu, z różnymi uszkodzeniami tkanki mózgu itd... Kobiety będące w ciąży spożywały widocznie wiele zapleśniałych ziemniaków. Flumonistyna może przechodzić do płynów ustrojowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta