poniedziałek, 13 grudnia 2010

Najważniejsze szkockie dania.

Najważniejsze szkockie danie to haggis - owczy żołądek nadziewany przyprawioną wątróbką, mąką owsianą i cebulą, tradycyjnie spożywany z puree z rzepy i ziemniaków. Haggis podaje się również w Pubach do piwa. Haggis w wyglądzie przypomina polską kaszankę.

Szkockie śniadanie jest podobne do angielskiego: kiełbasa, jajka na bekonie i owsianka, przyrządzona z prawdziwej mąki owsianej, tradycyjnie spożywana z dodatkiem soli, a nie cukru. Czasem podaje się także wędzone śledzie lub inne wędzone ryby (delikatny, wędzony łupacz z masłem). Podstawowym napojem Szkotów, podobnie jak Anglików, jest mocna herbata z dodatkiem mleka.

W Szkocji łatwo jest o świeże ryb. Najchętniej spożywany jest łosoś. Pstrągi często smażone są w mące owsianej i jedzone z bekonem. Puddingi, często polewane sosem irysowym lub syropem, w Szkocji są
traktowane bardzo poważnie. Jeden z najbardziej ulubionych puddingów to tradycyjny Cranachan, przyrządzany z mąki owsianej, nasączonej whisky, z bitą śmietaną z dodatkiem świeżych malin. Narodowym napojem szkockim jest whisky - uisge beatha (woda życia) - tradycyjnie w pubach popijana jest kwaterką piwa. Piwo jest bardzo popularnym napojem w Szkocji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta