wtorek, 7 grudnia 2010

Dlaczego należy popijać leki wodą

Leki oddziałują między sobą. Przed zastosowaniem nowego medykamentu należy poinformować lekarza o tym, jakie leki aktualnie zażywamy. Warto dowiedzieć się także z jakimi produktami spożywczymi nie wolno ich łączyć. Pożywienie także ma wpływ na działanie farmaceutyków.

Niekorzystny wpływ żywności na leki.

Spożywanie dużej ilości tłuszczu (powyżej 30% udziału energii w diecie), a małej białka (poniżej 12% udziału energii w diecie) może przyczyniać się do utrudnienia przejścia leku do jelita cienkiego, w którym jest wchłaniany. Jeśli jednak tłuszczu jest zbyt mało (poniżej 20% udziału energii w diecie), nie wydziela się odpowiednia ilość żółci i następuje złe wchłanianie środków medycznych rozpuszczalnych w nich.

Jeśli Twoja dieta obfituje w błonnik i jest go powyżej 40g, taki lek jak digoksyna (uzyskiwany z naparstnicy lek stosowany przy niewydolności serca) może zostać „wychwycony” co osłabi jego działanie. Także wysoki udział w jadłospisie pektyn, których znakomitym  źródłem są m.in. jabłka, może przyczyniać się do osłabienia wchłaniania farmaceutyków, w szczególności paracetamolu (lek przeciwbólowy). Jeśli zaś stosujesz leki przeciwzakrzepowe musisz uważać na potrawy bogate w witaminę K takie jak wątróbka, brokuły, sałata, rzepa, kapusta, szpinak.

Istotne jest także aby takie leki jak aspiryna czy ibuprofen, przyjmować po jedzeniu, a nie na pusty żołądek, gdyż działają drażniąco na jego śluzówkę.

Korzystny wpływ żywności na leki.

Pokarmy zawarte w diecie mogą także wspomagać wchłanianie medykamentów. Np. część leków przeciwzakrzepowych (zawierających dikumarol) i suplementy witaminy D są lepiej wchłaniane, jeśli popijesz je mlekiem i zażyjesz wraz z pożywieniem bogatym w tłuszcz. Z kolei niektóre leki stosowane w chorobach serca (zawierające propranolol) wchłaniają się szybciej jeśli zażyjesz je wraz z pożywieniem bogatobiałkowym (jogurt, twaróg).

Żywność może działać na leki w następujący sposób:




Ułatwiając wchłanianie leków Zmniejszając wchłanianie leków
głodzenie się; przyjmowanie leków na pusty żołądek produkty bogate w błonnik pokarmowy
tłuszcz zawarty w produktach tłuszcz zawarty w produktach

mleko

wysoka zawartość białka w diecie


Zwiększając dostępność biologiczną leków:
  • Wysoka zawartość białka w diecie

Przyspieszając metabolizm leków:
  • Dieta bogata w białko i jednocześnie uboga w węglowodany
  • Warzywa krzyżowe (kapusta, brokuły, brukselka),
  • Mięso pieczone na rożnie

Hamując metabolizm leków:
  • Dieta uboga w białko i jednocześnie bogata w węglowodany.






Bardzo ważne jest, czym popijamy leki. Napojami kwaśnymi lub mlekiem nie należy popijać poniższych leków:


LekNapoje kwaśne (soki owocowe, lemoniady, toniki, sok pomidorowy)Mleko
penicylina*
ampicylina (antybiotyk)*
fluorouracyl (lek przeciwnowotworowy)*
tetracykliny (grupa antybiotyków o szerokim działaniu)
*
sole żelaza(stosowane przy niedoborach żelaza)
*


Najlepszym, środkiem do popijania i rozpuszczania jest woda, zwłaszcza w przypadku leków przeciwbólowych. Oczywiście alkohol jest absolutnie zabroniony!

Jak leki wpływają na składniki zawarte w żywności?

Zażywanie leków ma z kolei wpływ na wydalanie cennych składników żywności, jakimi są minerały. Np. jeśli stosujesz leki moczopędne, leki przeciwzapalne (zawierające glikokortykoidy) czy leki przeczyszczające zwiększa się wydalanie z ustroju wapnia oraz potasu. Z kolei sięganie po piwko, lampkę wina czy drinka może przyczynić się do zmniejszenia zawartości potasu, cynku i magnezu w organizmie, a sięganie po aspirynę czy leki przeciwzapalne zubaża ustrój w żelazo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta