Niekorzystny wpływ żywności na leki.
Spożywanie dużej ilości tłuszczu (powyżej 30% udziału energii w diecie), a małej białka (poniżej 12% udziału energii w diecie) może przyczyniać się do utrudnienia przejścia leku do jelita cienkiego, w którym jest wchłaniany. Jeśli jednak tłuszczu jest zbyt mało (poniżej 20% udziału energii w diecie), nie wydziela się odpowiednia ilość żółci i następuje złe wchłanianie środków medycznych rozpuszczalnych w nich.
Jeśli Twoja dieta obfituje w błonnik i jest go powyżej 40g, taki lek jak digoksyna (uzyskiwany z naparstnicy lek stosowany przy niewydolności serca) może zostać „wychwycony” co osłabi jego działanie. Także wysoki udział w jadłospisie pektyn, których znakomitym źródłem są m.in. jabłka, może przyczyniać się do osłabienia wchłaniania farmaceutyków, w szczególności paracetamolu (lek przeciwbólowy). Jeśli zaś stosujesz leki przeciwzakrzepowe musisz uważać na potrawy bogate w witaminę K takie jak wątróbka, brokuły, sałata, rzepa, kapusta, szpinak.
Istotne jest także aby takie leki jak aspiryna czy ibuprofen, przyjmować po jedzeniu, a nie na pusty żołądek, gdyż działają drażniąco na jego śluzówkę.
Korzystny wpływ żywności na leki.
Pokarmy zawarte w diecie mogą także wspomagać wchłanianie medykamentów. Np. część leków przeciwzakrzepowych (zawierających dikumarol) i suplementy witaminy D są lepiej wchłaniane, jeśli popijesz je mlekiem i zażyjesz wraz z pożywieniem bogatym w tłuszcz. Z kolei niektóre leki stosowane w chorobach serca (zawierające propranolol) wchłaniają się szybciej jeśli zażyjesz je wraz z pożywieniem bogatobiałkowym (jogurt, twaróg).
Żywność może działać na leki w następujący sposób:
Ułatwiając wchłanianie leków | Zmniejszając wchłanianie leków |
głodzenie się; przyjmowanie leków na pusty żołądek | produkty bogate w błonnik pokarmowy |
tłuszcz zawarty w produktach | tłuszcz zawarty w produktach |
mleko | |
wysoka zawartość białka w diecie |
Zwiększając dostępność biologiczną leków:
- Wysoka zawartość białka w diecie
Przyspieszając metabolizm leków:
- Dieta bogata w białko i jednocześnie uboga w węglowodany
- Warzywa krzyżowe (kapusta, brokuły, brukselka),
- Mięso pieczone na rożnie
Hamując metabolizm leków:
- Dieta uboga w białko i jednocześnie bogata w węglowodany.
Bardzo ważne jest, czym popijamy leki. Napojami kwaśnymi lub mlekiem nie należy popijać poniższych leków:
Lek | Napoje kwaśne (soki owocowe, lemoniady, toniki, sok pomidorowy) | Mleko |
penicylina | * | |
ampicylina (antybiotyk) | * | |
fluorouracyl (lek przeciwnowotworowy) | * | |
tetracykliny (grupa antybiotyków o szerokim działaniu) | * | |
sole żelaza(stosowane przy niedoborach żelaza) | * |
Najlepszym, środkiem do popijania i rozpuszczania jest woda, zwłaszcza w przypadku leków przeciwbólowych. Oczywiście alkohol jest absolutnie zabroniony!
Jak leki wpływają na składniki zawarte w żywności?
Zażywanie leków ma z kolei wpływ na wydalanie cennych składników żywności, jakimi są minerały. Np. jeśli stosujesz leki moczopędne, leki przeciwzapalne (zawierające glikokortykoidy) czy leki przeczyszczające zwiększa się wydalanie z ustroju wapnia oraz potasu. Z kolei sięganie po piwko, lampkę wina czy drinka może przyczynić się do zmniejszenia zawartości potasu, cynku i magnezu w organizmie, a sięganie po aspirynę czy leki przeciwzapalne zubaża ustrój w żelazo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz