One też są źródłem kalorii
Czy podczas odchudzania można jeść tyle owoców na ile ma się ochotę? Owoce, choć niewątpliwie są bardzo zdrowe, dostarczają bowiem sporych ilości witamin i minerałów, to jednak spożywane winny być z umiarem. Oprócz wspominanych cennych składników regulujących funkcjonowanie naszego organizmu, owoce zawierają także spore ilości prostego cukru owocowego, czyli fruktozy. Sprawia ona, iż kaloryczność ich, w porównaniu np. z warzywami, które są przecież zazwyczaj wymieniane jednym tchem wraz z owocami, jest znacznie wyższa. Dla przykładu 100 g pomidora dostarcza około 15 kcal, ogórka 13 kcal. Z kolei taka sama ilość 100 g pomarańczy to 44 kcal, gruszki 54 kcal. Do zdecydowanych rekordzistów pod względem energetyczności wśród świeżych owoców należą winogrona (69 kcal) i banany (95 kcal).Zaleca się, aby owoce pojawiały się w diecie każdego dnia. Jednak zwrócić należy uwagę na to, by się nimi nie przejadać, szczególnie, jeśli nie są wliczone w jadłospis. Jeśli bowiem zjemy w ciągu dnia średniej wielkości banana, jabłko i gruszkę kaloryczność dobowego jadłospisu wzrośnie o 321 kcal.
Często też spotkać można się z przeświadczeniem, iż pewne owoce, np. jabłka, można jeść zupełnie bezkarnie. Nic bardziej mylnego. Jeśli przyjmiemy, iż średniej wielkości jabłko waży około 150 g, a w ciągu dnia zjemy ich 3, dodatkowo wprowadzimy do diety 207 kcal. Po raz kolejny zatem kłania się tutaj zasada, iż można sobie pozwolić od czasu do czasu na pewne odstępstwa w diecie, pamiętać jednak przede wszystkim należy tutaj o umiarze.
Tak naprawdę nawet coś co kalorii ma niewiele zjadane w dużych ilościach może przynieść niekorzystny efekt, a owoce są tego najlepszym przykładem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz