wtorek, 9 listopada 2010

Uważaj na owoce!

One też są źródłem kalorii

Czy podczas odchudzania można jeść tyle owoców na ile ma się ochotę? Owoce, choć niewątpliwie są bardzo zdrowe, dostarczają bowiem sporych ilości witamin i minerałów, to jednak spożywane winny być z umiarem. Oprócz wspominanych cennych składników regulujących funkcjonowanie naszego organizmu, owoce zawierają także spore ilości prostego cukru owocowego, czyli fruktozy. Sprawia ona, iż kaloryczność ich, w porównaniu np. z warzywami, które są przecież zazwyczaj wymieniane jednym tchem wraz z owocami, jest znacznie wyższa. Dla przykładu 100 g pomidora dostarcza około 15 kcal, ogórka 13 kcal. Z kolei taka sama ilość 100 g pomarańczy to 44 kcal, gruszki 54 kcal. Do zdecydowanych rekordzistów pod względem energetyczności wśród świeżych owoców należą winogrona (69 kcal)banany (95 kcal).




Zaleca się, aby owoce pojawiały się w diecie każdego dnia. Jednak zwrócić należy uwagę na to, by się nimi nie przejadać, szczególnie, jeśli nie są wliczone w jadłospis. Jeśli bowiem zjemy w ciągu dnia średniej wielkości banana, jabłko i gruszkę kaloryczność dobowego jadłospisu wzrośnie o 321 kcal.

Często też spotkać można się z przeświadczeniem, iż pewne owoce, np. jabłka, można jeść zupełnie bezkarnie. Nic bardziej mylnego. Jeśli przyjmiemy, iż średniej wielkości jabłko waży około 150 g, a w ciągu dnia zjemy ich 3, dodatkowo wprowadzimy do diety 207 kcal. Po raz kolejny zatem kłania się tutaj zasada, iż można sobie pozwolić od czasu do czasu na pewne odstępstwa w diecie, pamiętać jednak przede wszystkim należy tutaj o umiarze.

Tak naprawdę nawet coś co kalorii ma niewiele zjadane w dużych ilościach może przynieść niekorzystny efekt, a owoce są tego najlepszym przykładem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta