środa, 10 listopada 2010

Top lista jesiennych potraw.

Pobudka wczesnym rankiem nie jest już tak przyjemna jak kilka tygodni temu, kiedy słońce zaglądało do okna. Teraz szaro, chłodno i nie chce się wstawać. Skorzystaj z ostatnich wspomnień smacznego lata i zaserwuj sobie oraz domownikom smaki, które w zimie będzie trzeba zastąpić mrożonkami, konserwami czy produktami przechowywanymi w formie suchej.


Lato to jedna z przyjemniejszych pór roku. Dużo słońca, które dodaje energii i sił do działania, uśmiechy maluchów bawiących się na zewnątrz, grających w piłkę czy spędzających czas z rodzicami nad jeziorem. Chwile te dodatkowo uprzyjemnia nam przyroda kiedy wysypuje w każdym tygodniu owocami i warzywami. Pierwsza oznaka zbliżającego się lata to szparagi, truskawki i czereśnie. Wtedy nawet te nie do końca dojrzałe owoce zaczynają nam smakować i bierzemy je za specjały, dopóki ich miejsca nie zajmą już w pełni smaczne i dojrzałe dary natury. Potem przychodzi czas na porzeczki, maliny, śliwki, a gdy pojawia się już winogrono, brzoskwinie, zaczynają spadać orzechy, to już czuć nadchodzącą jesień, a po niej zimę.

Lato to najlepsza pora na uzupełnienie niezbędnych witamin i składników mineralnych, głównie witaminy C, ale też i karotenów, witaminy E, kwasu foliowego. Wtedy w owocach i warzywach jest ich najwięcej. Znajdują się w nich również inne elementy cenne dla zdrowia, np. błonnik pokarmowy, który doskonale reguluje pracę jelit. Nawet jeśli zdecydujemy się je mrozić, konserwować, kisić czy zwyczajnie przechowywać w postaci suchej ich smak nie będzie już taki sam. W miarę upływu czasu, z miesiąca na miesiąc w przechowywanych produktach witamin i minerałów będzie coraz mniej. W miesiącach zimowych najtrudniej więc pokryć zapotrzebowanie organizmu na te elementy, warto więc korzystać z nich dopóki łatwo i w miarę tanio można je kupić.




Top lista najsmaczniejszych jesiennych potraw:

Kabaczek w pomidorach
Składniki:
150 g kabaczka
1 pomidor
1 cebula
oliwa z oliwek
tymianek, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obrać, pokroić.
2. Pomidora sparzyć. Obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki.
3. Kabaczka obrać, wyjąć miąższ. Pokroić w kostkę.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić rozdrobnionego kabaczka. Dusić go przez kilka minut.
5. Następnie dodać cebulę, pokrojonego pomidora. Dokładnie wymieszać z ziołami.
6. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut.
7. Gotową potrawę posypać tymiankiem.

Wartość energetyczna 1 porcji około 214 kcal

Cukinia po prowansalsku
Składniki:
2 długie cukinie
2 pomidory
1 cebula
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:
1. Cukinię opłukać, obrać, pokroić w plasterki. Gotować na parze przez kilka minut.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Połączyć z cukinią.
3. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Wrzucić do cukinii.
4. Całość wymieszać z koncentratem pomidorowym i przyprawami.
5. Dokładnie połączone i wymieszane składniki gotować na małym ogniu przez około 10 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji około 322 kcal

Winogronowa sałatka z kurczakiem (dla 2 osób)
Składniki:
120 g mięsa z piersi kurczaka
120 g winogrona
1 jabłko
1 ziemniak
½ szklanki jogurtu naturalnego
sok z cytryny
pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
1. Pierś z kurczaka skropić sokiem z cytryny i opiec w piekarniku.
2. Ziemniaka ugotować, ostudzić pokroić w kostkę.
3. Kurczaka i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
4. Dodać jogurt i skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce.

Wartość energetyczna 1 porcji około 223 kcal

Jabłka pieczone z miodem i orzechami
Składniki:
1 jabłko
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki posiekanych orzechów

Sposób przyrządzenia:
1. Jabłko umyć, osuszyć. Podzielić na połowy. Usunąć gniazda nasienne.
2. Orzechy drobno posiekać.
3. Orzechy wymieszać z miodem. Częścią z nich wyłożyć gniazda nasienne. Wierzch polać pozostałą ilością orzechów z miodem.
4. Całość wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Jabłka będą gotowe, gdy zmiękną.
5. Spożywać na ciepło.

Wartość energetyczna 1 porcji około 108 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta