piątek, 15 września 2017

Niebezpieczna fruktoza

Znalezione obrazy dla zapytania Niebezpieczna fruktoza


Codziennie człowiek zjada różne cukry.

Ale nauka ostrzega zwłaszcza przed jednym . . .. . . przed FRUKTOZĄ.

Oporność na insulinę. Stany zapalne. Wysokie trójglicerydy. Nadwaga, otyłość. Wysokie ciśnienie tętnicze. Duży stres oksydacyjny. Uszkodzenie naczyń krwionośnych. Dna moczanowa (artretyzm). Stłuszczenie wątroby.Do takich problemów prowadzi nadmiar fruktozy.

Potwierdzają to podręczniki biochemii, na przykład:


Uwaga, osoby z cukrzycą!


Dawno temu zaczęto glukozę zastępować fruktozą. Powstały diety dla cukrzyków, zalecające tę zmianę.Wierzono, że pomoże.

Ale . . . od kiedy chorzy na cukrzycę zaczęli stosowali takie diety, okazało się, że zwiększona ilość fruktozy doprowadza do osłabienia, a potem zniszczenia wątroby.

Zauważono też, że od fruktozy podnosi się niebezpiecznie poziom kwasu mlekowego (ahoj, anemia!), podnosi się poziom trójglicerydów (ahoj, choroby serca!), podnosi się poziom kwasu moczowego (ahoj, artretyzm, ahoj dna!).

Źródłem fruktozy w jadłospisie powinny być tylko i wyłącznie owoce, a nie przetworzone jedzenie.
Na owocach trudno o przedawkowanie fruktozy.Na przetworzonym jedzeniu zaś — bardzo łatwo.

Uwaga, niektórzy mają nietolerancję fruktozy.


Osoby z nietolerancją fruktozy powinny stanowczo jej unikać, niestety także z owoców w nią najbogatszych.Ciekawostką jest, że dzieci z nietolerancją fruktozy same z siebie niechętnie jedzą słodycze. Po prostu ich nie lubią.Nazywa się to uwarunkowanym wstrętem smakowym, który organizm rozwija, gdy osoba z nietolerancją fruktozy po raz pierwszy zjada coś, co ma dużo tego cukru.Znaczy to, że wystarczy raz zjeść dużo fruktozy przy jej nietolerancji i organizm wykształca w sobie mechanizm, który zapobiega dalszemu jej jedzeniu.

Organizm nauczył się tak działać w procesie ewolucyjnym, żebyśmy jako gatunek unikali tego, co nas truje, niszczy.Ale jest i piękna strona wstrętu do słodyczy . . .

. . . Otóż dorośli z nietolerancją fruktozy mają estetyczne, nienaganne uzębienie.


Podsumowując, unikajmy fruktozy w produktach.Czytajmy etykiety.Kupujmy świadomie, z głową.
Nie wkładajmy do ust tego, co nas truje.. . . A wszystko będzie dobrze.Unikanie fruktozy w żywieniu to dobra zmiana.

Ale można — wróć, trzeba! — podjąć i inne zmiany.Bardzo ważne dla zdrowia teraz i w przyszłości.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta