Zespół Kliniki hematologicznej w Krakowie dowiódł, że selen unieczynnia aflatoksyny i tym samym chroni komórki przed rakotwórczym działaniem tych trucizn - mykotoksyn.
Ponadto selen wpływa niszczącona pleśnie, które je produkują.
W przypadku wilgotnego lata lub złego wysuszenia ziarna, ziarno może ulegać skażeniu pleśniami Aspergillus flavus i inne. Co jakiś czas słyszymy komunikat o tego typu zakażonej mące. Może wówczas to skażenie żywności stać się bardzo groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt.
W tym okresie np. mokrego lata celowe byłoby uzupełnienie działań dietetycznych, polegające na dostarczeniu organizmowi więcej ochronnych antyoksydantów w postaci pożywienia i suplementów
zwierających selen, witaminę E, C i inne np. w postaci Mega Protect lub multiwitamin - zobacz tutaj-
www.zdrowe-suplementy.blogspot.com
Podobna sytuacja może powstać, gdy zbiory ziemniaków ulegną skażeniu pleśnią w wilgotnych warunkach. Dla przykładu, grzyby Phitophtora infestans, Synchytrium endobioticum - to zaraza ziemniaczana. Pleśnie te wytwarzają silną toksynę, która ma właściwości uszkadzające tkankę mózgu. Zaraza ziemniaczana często występowała w Irlandii, gdzie kartofle stanowiły podstawę pożywienia. Statystyka wykazała, że w Belfaście anomalie mózgowe były siedmiokrotnie częstsze niż w Londynie. Dotyczyły one przede wszystkim dzieci, które rodziły się martwe, bez mózgu, z różnymi uszkodzeniami tkanki mózgu itd.. Kobiety będące w ciąży spożywały widocznie wiele zapleśniałych ziemniaków.
==================================================
Bądź przykładem.
3 lata temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz