czwartek, 12 sierpnia 2010

Możesz zrobić jogurt w domu.

Jest zdrowszy od zwykłego mleka!

Jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego poddanego naturalnej fermentacji przez bakterie mlekowe. Może być też z mleka owczego, koziego, a nawet sojowego. Często jest wzbogacany dodatkami smakowymi - cukrem, owocami, czekoladą, a nawet biszkoptami. Najzdrowszy jest jednak naturalny, bo nie zawiera cukru i sztucznych aromatów. Właśnie taki można zrobić w domu.

*Przygotuj litr słodkiego mleka i kubek gotowego naturalnego jogurtu bez cukru i innych dodatków.
Najlepsze jesz mleko ,,prosto od krowy" lub pasteryzowane, w foliowym woreczku. UHT nie nadaje się do tego celu.
*Mleko podgrzej w garnku do temperatury około 60 stopni C. Jego ciepłotę można zmierzyć termometrem lub...palcem.Jego koniuszek zanurz w mleku. Jeśli potrafisz utrzymać go w nim przez 10 sekund, to znaczy, że temperatura jest właściwa.
*Zahartuj jogurt: dodaj do niego 3-4 łyżki podgrzanego mleka. Dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do reszty mleka i znów dokładnie wymieszaj.
*Garnek przykryj czystą, lnianą ściereczką, okręć kocem, kołdrą lub śpiworem. W ten sposób mleko dłużej trzyma ciepło, które sprzyja rozwojowi jogurtowych bakterii. Zostaw na 8 godzin, np.na noc. Rano otrzymasz porcję gęstego jogurtu. Możesz go przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez kilka dni. Można go jeść bez niczego lub z dodatkiem sezonowych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta