wtorek, 10 sierpnia 2010

Owoc mangostanu.

Ksantony w owocu mangostanu

Mangostan (łac. Garcinia mangostana) to pochodzące z Azji Południowo – Wschodniej, wolno rosnące drzewo tropikalne. Jego owoce, wielkości od 2,5 do 7,5 cm, posiadają grubą, ciemnopurpurową skórkę (0,6-1,0 cm). Jadalna porcja owocu składa się z kilku cząstek białego, delikatnego, soczystego miąższu.
Pyszny owoc mangostanu był stosowany w medycynie ludowej* Azji Południowej w wielu dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, takich jak biegunka czy wrzody trawienne. Wykorzystywano go również do zwalczania infekcji i przyspieszenia procesu gojenia ran*. Tak szerokie spektrum działania zapewniło mu renomę „króla owoców ”.
Ksantony – główne składniki aktywne mangostanu – to najsilniejsze z dotychczas poznanych antyoksydantów, wspomagających nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Należą do licznej grupy związków – polifenoli, które znane są również z korzystnego wpływu na układ sercowo- naczyniowy. Jak dotąd, wyodrębniono ponad 200 różnych ksantonów, z czego 50 wykryto w mangostanie. Owoc mangostanu zawiera także katechiny, dużą ilość składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo) oraz witaminy. Tak bogaty skład sprawia, że „król owoców” często jest podstawowym elementem suplementów diety, zwłaszcza produktów zawierających silne antyutleniacze.
Wyniki wielu badań naukowych wskazują, że owoc mangostanu może charakteryzować się następującym działaniem farmakologicznym: przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym oraz hepatoprotekcyjnym (działanie ochronne na komórki wątrobowe). Może także obniżać ciśnienie tętnicze krwi, korzystnie wpływać na aktywność centralnego układu nerwowego oraz systemu odpornościowego. Może obniżać poziom cukru we krwi, wykazywać właściwości przeciwzapalne* oraz przeciwnowotworowe. Ponadto, może zwiększać liczbę komórek NK („naturalnych zabójców”), które są ważnym elementem wrodzonej odpowiedzi immunologicznej.
Na podstawie licznych danych naukowych, możemy również wspomnieć o właściwościach przeciwgruźliczych mangostanu, jak również o przeciwalergicznym, wazorelaksacyjnym (rozszerzającym naczynia krwionośne) oraz przeciwzakrzepowym działaniu ksantonów. Naukowcy odkryli również silne właściwości przeciwmalaryczne ksantonów. Co więcej, badania potwierdziły, że niektóre pochodne ksantonów mogą wykazywać działanie przeciwdrgawkowe**. Polisacharydy, wchodzące w skład owocni mangostanu, mogą pobudzać komórki fagocytarne i wspomagać działanie bakteriobójcze względem Salmonella enteritidis. Ponadto odkryto, że ekstrakt z Garcinia mangostana może hamować wzrost gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta