1kg białego sera
2 kostki masła
1/2 szklanki cukru (100g)
25 żółtek
20 białek
3 łyżki (50g) mąki ziemniaczanej
100g migdałów
50g rodzynek
aromat rumowy
*1kg białego sera zemleć przez maszynkę.
*2 kostki masła 500g utrzeć z 1/2 szklanki cukru(100g) na pulchną masę i stale mieszając, dodawać
po jednym z 25 żółtek (500g).
*Nadal stopniowo ucierając, dodawać małymi porcjami zmielony ser, a na końcu, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej (50g).
*100g migdałów oraz 50 g rodzynek sparzyć wrzątkiem.
*Rodzynki odsączyć, a migdały i aromat rumowy, wymieszać.
*20 białek (500g) ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.
Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku.Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym
piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia.
Waga gotowej potrawy 2,6 kg
Podłoże formy posmarować odrobiną masła, posypać bułką tartą i nałożyć masę.
Piec 45-60 minut w gorącym piekarniku.Pozostawić go do ostygnięcia w wyłączonym
piekarniku, aby wchłoną całe masło wydzielone w czasie pieczenia.
Waga gotowej potrawy 2,6 kg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz