wtorek, 21 lutego 2017

Dieta diabetyków

Znalezione obrazy dla zapytania Dieta diabetyków


Dieta chorego na cukrzycę powinna spełniać generalne zalecenia dietetyczne zdrowego żywienia. 

Na stężenie glukozy we krwi wpływa zarówno ilość węglowodanów, jak i ich rodzaj. Monitorowanie całkowitej zawartości węglowodanów w diecie ma zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia optymalnej kontroli glikemii. Dodatkowe korzyści może przynieść obliczanie wskaźnika glikemicznego lub obciążenia glikemicznego.

W leczeniu cukrzycy nie zaleca się stosowania diet ubogo węglowodanowych (spożycie węglowodanów < 130 g dziennie). Bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniej wagi. Wszystkim dorosłym z nadwagą (BMI 25–29,9 kg/m2) lub otyłością (BMI >= 30,0 kg/m2), chorym na cukrzycę typu 2 lub zagrożonym rozwojem tego schorzenia, lekarze zalecają zmniejszenie masy ciała. Trzeba jednak pamiętać, by odchudzać się „z głową”. Nie wolno stosować żadnych „cudownych” diet. Podstawową metodą jest ograniczenie podaży kalorii i (lub) zwiększenie aktywności fizycznej. Umiarkowane zmniejszenie bilansu kalorycznego spowoduje wolną, ale postępującą utratę masy ciała - ok. 1 kg na tydzień. Dla większości pacjentów diety odchudzające powinny dostarczać co najmniej 1000–1200 kcal dziennie dla kobiet i 1200–1600 kcal dla mężczyzn.

Dieta, nie tylko zresztą osoby chorej na cukrzycę, powinna zawierać węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy oraz mikroelementy. Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (
Chorzy leczeni metodą intensywnej funkcjonalnej insulinoterapii powinni dostosowywać dawki insuliny do ilości i składu spożywanych posiłków, a leczeni stałymi dawkami insuliny powinni każdego dnia przyjmować podobną porcję węglowodanów.

30–35 proc. wartości energetycznej diety powinny zapewnić tłuszcze, z czego mniej niż 10 proc. powinny stanowić tłuszcze nasycone; u chorych, u których stężenie cholesterolu frakcji LDL wynosi > 100 mg/dl (> 2,6 mmol/l), ilość tę należy zmniejszyć poniżej 7 proc;

10 proc. wartości energetycznej diety powinny zapewnić tłuszcze jednonienasycone;

Około 6–10 proc. tłuszcze wielonienasycone, w tym kwasy tłuszczowe omega 6 5-8 proc., a kwasy tłuszczowe omega 3 – 1-2 proc. Dzienna porcja cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg (7,8 mmol), a u chorych ze stężeniem cholesterolu frakcji LDL > 100 mg/dl (> 2,6 mmol/l) ilość tę należy zmniejszyć do poniżej 200 mg (5,2 mmol).

Aby obniżyć stężenie cholesterolu frakcji LDL, należy zmniejszyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie (jeżeli pożądane jest zmniejszenie masy ciała) lub zastąpić je węglowodanami i tłuszczami jednonienasyconymi. Pożądane jest też ograniczenie spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych.

Udział energetyczny białek w diecie powinien wynosić 15–20 proc., przy czym połowę powinny stanowić białka zwierzęce, a połowę – roślinne. U chorych z wyrównaną cukrzycą typu 2 spożywanie białka nie powoduje wzrostu glikemii; u chorych z nie wyrównaną cukrzycą zapotrzebowanie na białko może być wyższe niż u chorych charakteryzujących się prawidłową glikemią (nie większe jednak niż w ogólnych zaleceniach dietetycznych).

Dieta wysokobiałkowa, nisko węglowodanowa może prowadzić do szybkiego zmniejszenia masy ciała i poprawy wyrównania glikemii.

Jeśli dieta jest zrównoważona i urozmaicona, organizm dostaje odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów. Ponieważ nie ma przekonujących dowodów na korzyści wynikające z suplementacji witamin lub mikroelementów u chorych, u których nie stwierdza się ich niedoborów – nie ma potrzeby dodatkowego przyjmowana preparatów witaminowych.

Wyjątek stanowi przyjmowanie przez kobiety kwasu foliowego w okresie planowania ciąży i w czasie ciąży w profilaktyce wad wrodzonych u płodu oraz wapnia w profilaktyce chorób kości (osteoporozy).

Chorzy na cukrzycę nie muszą odmawiać sobie alkoholu w rozsądnych dawkach.

Wypicie 20 g alkoholu przez kobiety i 30 g alkoholu przez mężczyzn nie musi prowadzić do pogorszenia wyrównania cukrzycy. Warto jednak pamiętać, by dla uniknięcia ryzyka hipoglikemii, alkohol był spożywany łącznie z posiłkiem.

Dieta dla kobiet w ciąży i karmiących piersią powinna zawierać 40–50 proc. węglowodanów (z przewagą węglowodanów złożonych — warzywa, pieczywo, kasze), 30 proc. białka (1,3 g na kg masy ciała) oraz 20–30 proc. tłuszczów (w równych częściach nasyconych i wielo nienasyconych).
Ilość kalorii zależy od masy ciała, wzrostu, aktywności fizycznej i wieku. Zapotrzebowanie kaloryczne wynosi około 35 kcal na kg należnej masy ciała, czyli 1500 –2400 kcal. U pacjentek z nadwagą zalecana jest dieta niskokaloryczna.

Pożywienie powinno zapewniać prawidłowy przyrost masy ciała, czyli średnio 8–12 kg w zależności od wyjściowej masy ciała (od około 7 kg dla BMI >29,0 kg/m2 do 18 kg dla BMI

Chorzy na cukrzycę powikłaną nefropatią powinni ograniczyć dzienne spożycie białka do < 0,8 g na kg masy ciała (ok. 10 proc. dobowej podaży kalorii).

Chorzy z zaburzeniami gospodarki lipidowej powinni ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych

Chorzy z nadciśnieniem tętniczym muszą ograniczyć spożycie alkoholu — mężczyźni mogą maksymalnie wypić do 20–30 g etanolu dziennie, a kobiety 10–20 g.

Ważne jest też ograniczenie spożycia soli kuchennej — dzienna ilość nie powinna przekraczać 6 g NaCl lub 100 mmol sodu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta