poniedziałek, 3 stycznia 2011

Owoce Goji

Owoce Goji stanowią źródło wielu wartościowych składników dla naszego organizmu. Ich właściwości były już znane tysiące lat temu i wciąż są bardzo cenione w medycynie naturalnej.


Właściwą nazwą krzewu, z którego pochodzą owoce, jest Kolcowój szkarłatny (Lycium barbarum), lub azjatycka wilcza jagoda. Owoce Goji, swoim korzystnym właściwościom zawdzięczają określanie ich "owocami długowieczności".


Właściwości owoców Goji

Surowiec ten wykazuje szereg pozytywnie oddziałujących na organizm właściwości, spośród których należy wymienić działanie:
  • tonizujące,
  • usprawniające prawidłową pracę serca,
  • poprawiające funkcjonowanie nerek,
  • polepszające pracę płuc,
  • zmniejszające dolegliwości reumatyczne,
  • osłabiające rozwój chorób wątroby oraz nerek,
  • opóźniające starzenie się organizmu,
  • wzmacniające wzrok,
  • korzystne dla mięśni i kośćca,
  • wzmagające odporność organizmu na infekcje.


Zawartość owoców Goji

Każda roślina, której przypisuje się działanie zdrowotne, musi mieć udowodnioną zawartość składników, wykazujących konkretne właściwości i zdolności określonego działania. Należy zatem określić, jaka zawartość owoców Goji przyczynia się do ich korzystnego wpływu na organizm.


Główne składniki owoców Goji:


Fitosterole

Czyli substancje pochodzenia roślinnego, zbliżone w swojej budowie do cholesterolu. Podobna struktura umożliwia "zastępowanie" cząstek cholesterolu, w procesie jego wchłaniania, dzięki czemu stężenie cholesterolu we krwi ulega zmniejszeniu. Takie działanie zapewnia ochronę wielu ważnych czynnościowo organów (w szczególności serca) przed groźnymi dla życia chorobami (miażdżycą, zawałem serca, udarem mózgu). Ponadto uzyskuje się polepszenie tzw. profilu lipidowego krwi (równowagi między stężeniem dobrego i złego cholesterolu, oraz triglicerydów).

Flawonoidy

Wykazują działanie uszczelniające na naczynia krwionośne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne (tzw. zmiataczy wolnych rodników tlenowych, niszczących błony lipidowe budujące organizm), oraz wiele innych.

Karotenoidy

Tak popularnie kojarzone z marchwią, która jednak posiada niższą ich zawartość, w porównaniu z owocami Goji. Ich działanie w szczególności wykorzystywane jest w przypadku polepszania osłabionego wzroku, wzmacnianiu ochrony siatkówki, leczeniu jaskry i odtruwaniu wątroby.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Ich korzyści są bardzo istotne. Posiadają bowiem zdolność podnoszenia odporności organizmu na infekcje, usprawniania pamięci i pracy mózgu, ograniczania skłonności do przybierania na wadze, oraz wiele innych cenionych cech.

Witaminy

Przede wszystkim witamina C, której ilości są imponujące. Ponadto witamina E, oraz witaminy z grupy B.

Składniki mineralne

Żelazo, wapń, cynk, a także selen. Żelazo spełnia istotną rolę w funkcjonowaniu układu krwionośnego, jako składnik hemoglobiny (odpowiedzialnej za transport tlenu do komórek) oraz mioglobiny (znajdującej się w mięśniach). Wapń kojarzony głównie z przetworami mlecznymi (i bardzo słusznie) stanowi niezbędny element w prawidłowym rozwoju kośćca, ochronie przed osteoporozą, w krzepnięciu krwi i kurczliwości (zdolności do skurczów) mięśnia sercowego, jak i w wielu przemianach w organizmie zachodzących dzięki enzymom. Cynk jest pierwiastkiem współistniejącym z różnymi enzymami, biorącym udział w procesie mineralizacji kości, oraz usprawniającym pracę układu odpornościowego. Dodatkowo często wspomina się o jego korzystnym wpływie na stan skóry. Selen spełnia rolę przeciwutleniacza (antyoksydant), polepszając funkcjonowanie męskiego układu rozrodczego (ruchliwości plemników).

Betaina

Substancja o charakterze wspomagającym leczenie wysokiego poziomu homocysteiny.

Aminokwasy


Polisacharydy

Wzmagające prawidłowość w pracy układu odpornościowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Oceń stan swojego zdrowia - dieta