Ponadto wiele warzyw i owoców jest długo transportowanych i przechowywanych, sztucznie dojrzewa i znaczną ich część spożywamy w postaci przetworzonej, co drastycznie wpływa na obniżenie ich wartości odżywczej. A nasze zapotrzebowanie mikroelementy wcale nie zmalało. Wręcz przeciwnie na skutek środowiska w jakim żyjemy i stresu nasze zapotrzebowanie na antyoksydanty jest większe niż człowieka pierwotnego. Biorąc te wszystkie czynniki pod uwagę opracowano zalecenia dotyczące spożywania owoców i warzyw w celu zapewnienia odpowiednich ilości witamin, minerałów i fito-składników.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie od 7 do 9 porcji warzyw i owoców dziennie.
1 porcja to: 1 szklanka świeżych lub 1/2 szklanki gotowanych lub duszonych owoców lub warzyw.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie od 7 do 9 porcji warzyw i owoców dziennie.
1 porcja to: 1 szklanka świeżych lub 1/2 szklanki gotowanych lub duszonych owoców lub warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz