Twój organizm zamienia węglowodany na cukier, którego potrzebujesz, by mieć energię. Jednak nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Niektóre zbyt szybko przetwarzane są w zbyt duże ilości cukru i zawierają sporą ilość kalorii. Sprawdzając indeks glikemiczny możesz określić, które węglowodany są dla Ciebie dobre, a których należy unikać.
Indeks glikemiczny wskazuje, jak szybko w organizmie zachodzi proces przemiany węglowodanów zawartych w pożywieniu w cukier. W pokarmach o wysokim indeksie glikemicznym proces ten zachodzi szybko, powodując gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi, zmiany nastroju oraz tycie. Gdy we krwi szybko wzrasta poziom cukru, Twoja trzustka reaguje również gwałtownie i szybko obniża ten poziom, co sprawia, że szybko zaczynasz odczuwać głód i masz chęć na kolejne węglowodany. Częste przeciążanie trzustki prowadzi do cukrzycy. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym stopniowo zamieniają się w cukier, wyzwalając energię równomiernie, dzięki czemu unikasz wahań poziomu cukru. Dłużej zachowujesz uczucie sytości.
Ładunek glikemiczny oznacza ilość cukru, jaka jest uwalniana w organizmie z określonego pokarmu. Pokarmy o niskim ładunku glikemicznym mają zwykle niski indeks glikemiczny i stanowią dobry wybór. Niektóre pokarmy mogą mieć wysoki indeks glikemiczny, a mimo to mieć niski ładunek glikemiczny. Inne pokarmy mogą mieć zarówno indeks, jak i ładunek na wysokim poziomie. Zaleca się więc unikania pokarmów o wysokim ładunku glikemicznym w regularnym planie żywieniowym.
Wybieraj węglowodany o niskim i średnim indeksie glikemicznym, aby regulować swój poziom energii oraz wagę.
To proste!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz